Mezőkövesdi hírek - 2012. augusztus 23..
Írta: Eleven Televízió   
2012. augusztus 23. csütörtök, 08:09
Pap János díszpolgár lett

Pap János lett Mezőkövesd díszpolgára a város képviselő-testületének döntése értelmében ebben az esztendőben. A Pro Urbe díjat Laczkó Pető Mihály, valamint Holdoner István vehette át. A kitüntetéseket az augusztus 20-án megrendezett városi ünnepség keretében kapták meg a jutalmazottak dr. Fekete Zoltán polgármestertől.
Pap János a rendszerváltás után, 1990 és 1994 között volt településünk első polgármestere, így az általa vezetett képviselő-testület nevéhez fűződik a közigazgatás helyi átszervezése. Pap János a közéleti tevékenység mellett a kulturális életben is kiemelkedő munkát végzett a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének vezetőjeként, továbbá aktívan részt vett például a Matyóföld Periodika szerkesztésében.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Laczkó Pető Mihály művész-tanár 1957-ben született Mezőkövesden. Az általános, valamint középiskolai tanulmányainak befejezését követően Tiszaújvárosban, majd Budapesten tanult, ahol 1987-ben a Képzőművészeti Főiskola festő szakán szerzett diplomát. Az iskola befejezése óta Mezőkövesden él és alkot. Feleségével, Tábori
Arankával és gyermekeikkel közösen létrehozták az „Életfa” Alkotóközösséget. Munkáik az általuk működtetett alkotóházban és egy önálló kortárs galériában folyamatosan látogathatóak. Laczkó Pető Mihály emellett a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola művész-tanáraként segíti, gondozza és oktatja a diákokat. Életének egyik fontos küldetése a mezőkövesdi Takács János festőművész alkotásainak megőrzése az utókor számára. Laczkó Pető Mihály mintegy negyedévszázada tanulmányozza, illetve gondozza a kiváló festő műveit és fontos szerepet tölt be a Takács János állandó kiállítás kialakításában, amely a Városi Galériában fog helyet kapni.
Holdoner István vállalkozó a gazdasági életben, valamint a sport területén elvégzett kiemelkedő munkájáért vehette át a rangos elismerést. A 20 évvel ezelőtt megalapított Gráf Állványzat Kft. a kezdeti nehézségek után ma már korszerű telephelyen kiváló szakemberekkel és megbízható gépjárműparkkal rendelkezik. A cég Mezőkövesd egyik dinamikusan fejlődő gazdasági társasága, amely az elmúlt években meghatározó vállalkozássá nőtte ki magát Mezőkövesden. Holdoner István emellett a helyi sportéletben is letette a névjegyét, hiszen személye összefonódott a Mezőkövesdi KC csapatával. Az 1993-ban megalakult kézilabda klub lelkes támogatója volt, majd később a szervezet elnökeként tevékenykedett. Holdoner István irányításával egy évtized alatt az NB II-ből az első osztályba jutottak fel a kövesdi kézilabdázók és a város történetében első felnőtt csapatként képviselhették Mezőkövesdet a legmagasabb osztályban, ahol a gárda öt éven keresztül eredményesen vitézkedett.

Az augusztus 20-ai városi ünnepség koszorúzással kezdődött a Szent László téren, majd ünnepi Szent misével folytatódott a Jézus Szíve templomban. Ezt követően a templom előtt lebonyolított ünnepi műsor keretében Csiger Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke mondott beszédet. Csiger Lajos kiemelte többek között Szent István király történelmi szerepét és az államalapítás napjainkra vonatkozó üzenetét. Csiger Lajos hangsúlyozta továbbá, hogy egy nemzet akkor lehet erős, ha van bátorsága szembenézni a múltjával és jelenével, továbbá a nemzetnek vannak közös céljai, melyeknek mindenki tagja lehet és részt vehet a közös célok megvalósításában. Az ünnepség keretében dr. Berkes László pápai prelátus, valamint Gordos Attila református lelkész megáldotta az új kenyeret, majd ezt követően dr. Fekete Zoltán polgármester szegte meg a kenyeret. Az ünnepséget a Szent László Kamarakórus előadása színesítette.
A városi ünnepség a Honfoglalás című rockoperával folytatódott. A két felvonásos színdarabot a Sziget Színház előadásában tekinthették meg a jelenlévők. A színészek nagyszerű előadásában testközelből ismerhettük meg a magyar történelem egyik kiemelkedő eseményét. Az augusztus 20-ai ünnepség látványos tűzijátékkal zárult.
M. Zs.
 

 

Eredményes a közfoglalkoztatási program
Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára is megtekintette a Mezőkövesden zajló közfoglalkoztatási program két elemét a közelmúltban.
A projekt két alappillére Mezőkövesden a virágkertészeti, valamint a mezőgazdasági projekt. „Örülök annak, hogy Mezőkövesden is elindult a program, hiszen a kistérségen keresztül 21 településen összesen 460 ember jutott munkalehetőséghez, melyből 109 fő Mezőkövesden dolgozik. A virágkertészeti és a mezőgazdasági programban további 29 fő érdekelt, így összesen 138 ember vesz részt a közfoglalkoztatásban.” – emelte ki Tállai András államtitkár.
Az ország számos területén zajló közfoglalkoztatási programnak társadalmi és a gazdasági szempontból egyaránt sok előnye van, hiszen az értékteremtő hatása mellett átmeneti munkalehetőséget nyújt azoknak a személyeknek, akik nem tudnak a munkaerő piacon elhelyezkedni, de a közfoglalkoztatásnak köszönhetően mégsem esnek ki teljesen a rendszerből.
Országos viszonylatban sok település kifejezetten szép eredményeket tud felmutatni, hiszen az önkormányzatok nagyon komolyan veszik és kiemelten kezelik a közfoglalkoztatást. A szabolcsi és hajdúsági települések közül több helyen is kimagasló eredményeket érek el a földhasznosítás, ezen belül főleg az állattenyésztés és gyümölcstermesztés területén.
„Mindenképpen nagyra értékelendő, hogy a hagyományosnak mondható közfoglalkoztatási programokon, a szemétszedésen, parkok gondozásán és a belvízelvezetésen túl sikerült újjáéleszteni a 15 évvel ezelőtt bezárt virágkertészetet. Úgy gondolom, az eddigi eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy ez egy életképes és értékteremtő kezdeményezés. Természetesen mindkét programot lehet még fejleszteni, illetve bővíteni, hiszen például a bogácsi úton van még olyan kihasználatlan földterület, amelyet be lehet vonni.” – értékelte a mezőkövesdi programot Tállai András.
Az államtitkár hozzátette, hogy a térségben még 2700, míg Mezőkövesden további 1000 munkanélküli él és a lehető legtöbb személyt szeretnék bevonni a programba.
A 2013-as költségvetésben az ideinél 20 milliárd forinttal több, azaz 153 milliárd forint jut majd a közfoglalkoztatásra, amelyen belül a sikeresen működő programokat fogják majd támogatni. A Belügyminisztérium egy olyan forrást is teremtett, amelyre egy úgynevezett felzárkóztató program keretében az elmaradott települések pályázhatnak, így 887 önkormányzat összesen 3,5 milliárd forint támogatást kaphat. Az intézkedések azt szolgálják, hogy minél több településen sikeresen alkalmazzák a közfoglalkoztatási programokat.
 

2000 palánta
Közel 2000 virágpalántát ültettek ki Mezőkövesden a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben kialakított virágkertészetből.

A kertészet újjászületése a szociális földmunka mintaprogramnak köszönhetően valósult meg, ugyanis Mezőkövesd önkormányzata 3,5 millió forintot nyert el támogatásként a Wekerle Sándor Alapképzőn keresztül a projektre, melynek részeként végrehajtották a rekonstrukciót. A program keretében felújított kertészetben többféle zöldség- és virágpalántát ültettek a közfoglalkoztatásban dolgozók, amely megfelelő kezdőlépés ahhoz, hogy a jövőben itt is jelentős pénzt takarítson meg a dél-borsodi település. Csak az elmúlt hetekben összesen 1203 db 30 cm-es, illetve 60 cm-es nagyságú citromsárga színű Büdöskét vett át a Városgazdálkodási Zrt., melyek az Egri és a Lövői úton található körforgalmi csomópontokba lettek ültetve. A virágok másik része pedig a Mátyás király út Bogácsi út felőli részén található virágágyásba lett elpalántázva. A Büdöske mellett 521 szál Vasvirág ékesíti városunkat, így összességében közel 2000 virágpalántával gazdagodott város közterülete az elmúlt időszakban, tudtuk meg Hajdú Erzsébettől, a szociális földmunkaprogram szakmai vezetőjétől.
Bódi K.
 

 

A jazz estje

Hangulatos Jazz esten szórakozhattak a mezőkövesdiek augusztus 17-én. Idén rendhagyó módon nem a Hősök tere adott otthont a rendezvénynek, hanem a Kavicsos-tó és Szabadidőpark. A stégen tartott swing, jazz dallamú koncert, a vízpart, az esti lemenő nap különleges hangulatot kölcsönzött az estének.
Az idei Jazz estet a Freezio nyitotta meg, majd pedig az Agria Swing Band is szórakoztatta a közönséget. A 14 fős Band több kövesdi taggal is büszkélkedhet.
Mintegy 2 évvel ezelőtt alakult meg az együttes. Észak-Magyarországon kevesen játszanak big band zenét, ezért gondolták úgy, hogy Eger és környékén szükség és igény lenne egy effajta zenei felállásra. Innen jött az együttes létrehozásának az ötlete, és így alakult meg a mára 13-14 fős Agria Swing Band.
Az Agria Swing Band egy fergeteges repertoárt állított össze, melynek a gerincét a gyors tempójú, közismert swing dallamok, jazz és dixieland stílusban előadott örökzöld melódiák képezték.
Az est zárásaként a szakma egyik kiemelkedő csapata, a Bohém Ragtime Jazz Band szórakoztatta a Szabadidőparkba kilátogatókat. A nagy múltú és elismert zenekar sokszor játszott együtt a közelmúltban elhunyt, kövesdi származású Joi Murányival. Ez alkalommal sem hazudtolták meg magukat, hiszen fergeteges hangulatot teremtettek zenéjükkel, játékukkal.



Egyre több helyszínen csatornáznak

Mezőkövesd több területén is elkezdődik a csatornarendszer építése.
Mezőkövesd Város Önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatán nettó 1 685 203 823 Ft-ot nyert el támogatásként az Európai Uniótól. A közel kétmilliárd forint értékű projekt az EU támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A beruházás során összesen 2265 ingatlan szennyvíz bekötése valósul meg, amihez a kivitelező, Hídépítő Zrt. szakemberei közel 30 km gerincvezetéket és több mint 24 km házi bekötővezetéket fognak megépíteni. A projekt keretében mintegy 725 db akna és 6 db új szennyvízátemelő létesül, továbbá a már meglévő átemelőket is korszerűsíteni fogják. A csatornarendszer építése a Piaccsarnok környékén lényegében befejeződött, a szakemberek ezen a területen mintegy 760 m vezeték beépítését hajtották végre az elmúlt hetekben. A projekt munkálatai a Szamóca utcában is megkezdődtek, ahol a kivitelező cég munkatársai mintegy 130 m hosszú gerincvezeték lefektetését végzik el a napokban. Szeptember elejétől a város több pontján is megkezdődik beruházás. A projekt tervezői a napokban egyeztettek a lakókkal és megkezdték az ingatlanok bekötéseinek az előkészítését. A teljes felmérés várhatóan október közepén készül majd el. A házi bekötések elvégzése után megrendelik a betonaknákat is. A projektben érintett középső városrészt összesen nyolc területre osztották, ahol szeptembertől hat helyen fogják megkezdeni a szennyvízberuházást, viszont a későbbiekben már 10-12 helyszínen fognak egy időben dolgozni a szakemberek. A tervek szerint jövő júniusig végrehajtják a vezetékek lefektetését, míg az utak aszfaltozásának befejezése 2013 őszére várható. A 4 m-es szélességű utak teljes aszfaltborítással lesznek ellátva, míg a 4 m-nél szélesebb utakon nyomvonalas helyreállítás történik. A szakemberek az elmúlt napokban az érintett területeken található épületek és utak állagfelmérését is végrehajtották. A csatornaépítés miatt forgalomkorlátozás és forgalmi rendváltozás nehezíti a közlekedést, ezért mindenkit megkérnek arra, hogy körültekintően, a közlekedési szabályokat szigorúan betartva közlekedjenek a városban.
B.K.

 

 

Pályázati pénzből tenné vonzóbbá üdülőit az önkormányzat

Nyertes projekt esetén mintegy 120 millió forintos fejlesztés valósulhat meg a Bimbó utcai és a Cserjés közben található épületben Mezőkövesden. A Mezőkövesd Önkormányzatának tulajdonában lévő gazdasági társaság, a Zsóry Camping Kft. a kemping mellett üdülőházakat, vendégházakat is üzemeltet. Ezek közé tartozik a Bimbó utcai vendégház, illetve a Cserjés közben található, a kövesdiek körében „Nővérszállóként” ismert üdülőház is. Ennek a két ingatlannak a felújítása, bővítése, a vendégek számára nyújtott szolgáltatások fejlesztése érdekében nyújt be pályázatot a Zsóry Camping Kft. az ÉMOP 2.2.1 azonosító számú projekt keretében. A pályázathoz az Önkormányzatnak, mint a gazdasági társaság tulajdonosának 50%-os önerőt kell biztosítania. Ez a Cserjés közi épület esetében mintegy 35-40, míg a Bimbó utcai ingatlannál 25-30 millió forintos kiegészítést takar. A felújítás célja, hogy mindkét üdülő vonzóbb legyen a turisták számára, ez által nőjön az itt töltött vendégéjszakák száma. „Nem csak az épületek, de a berendezések felett is jócskán eljárt az idő. Ami a Bimbó utcai üdülőházat illeti, erre már kész tervekkel rendelkezik az Önkormányzat. Ebben az esetben egy külső-belső megújulás valósulna meg, amely révén egy 16-18 férőhelyes üdülő jönne létre és a hozzá kapcsolódó udvart is felújítanánk. A Cserjés közben található ingatlan jelenlegi állapotában egy földszintes, négy szobából, és így 8 férőhelyből álló ház, amely komplex felújítást igényel. Itt egy négy részes apartmant szeretnénk kialakítani a földszinten két, a ráépítéssel létrejövő emeleten pedig további két lakrésszel. Ez egy exkluzívabb megjelenésű szálláshely lenne.” – foglalta össze a leendő fejlesztés tartalmát dr. Hajdu András alpolgármester.
Sikeres pályázat esetén a felújított, vonzóbb arculattal rendelkezező vendégházak arra is alkalmasak lesznek, hogy ott az önkormányzat vendégeiként a városba érkező delegációkat is elszállásolhassák, amely így jelentős megtakarítást jelentene a településnek. Az elsődleges cél azonban az, hogy az üdülőket piaci alapon tudja hasznosítani az önkormányzat, a szükséges munkaerő által pedig a foglalkoztatás is javuljon.
M. Zs.


 

Rajzsikerek az országos pályázaton

Több első díjat hoztak el a mezőkövesdi képzőművész palánták az idei Hungaria Nostra Ifjúsági Pályázatról. A fiatalok Mezőkövesd kulturális és építészeti kincseit dolgozták fel munkáikban. A Város- és Faluvédők Szövetsége - Hungaria Nostra - a műemlékvédelem legnagyobb hazai civil szervezetként alapítása óta kiemelt figyelmet szentel az épített és természeti környezet megóvása iránti felelősség elmélyítésében hazánk fiataljainak körében. 1991. óta országos pályázatot hirdetnek meg a fiatalok számára különböző témakörökben. A mezőkövesdi képzőművész csemeték az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén is indult ezen a pályázaton, ahol kiemelkedő eredményeket értek el. „A matyóság témakörben beadott pályamunka írásos összeállítása első díjat, a képzőművészeti része pedig különdíjat nyert. A tájházakról készült fotósorozatot is első díjjal jutalmazták. A kőképről készített alkotásokat is első díjra értékelték. A fotósorozatot Kratochvil Szabina és Szolnoki Boglárka, az írásbeli, képzőművészeti és fotómunkában Pető Martina Andrea, Kaló Georgina vett részt.” – emelte ki a pályázaton elért eredményeket Tóthné Gáspár Mária, a gyerekek felkészítő tanára. „A Szomolyai út végén található Kőképet dolgoztam fel a pályamunkám során. Elsőként az építmény történelmének, eredetének jártam utána, amit nagyon érdekesnek találtam, mert még eddig nem is hallottam róla. Ezt követően pedig több szempontból, több oldalról készítettem róla a fényképet, a sorozatot. Nagyon élveztem a munkát és örülök, hogy ilyen szép eredményt ért el a pályázaton, nem is számítottam rá.”- mondta el Pető Martina Andrea. A legeredményesebben pályázók jelentkezhetnek a Szövetség nyári ifjúsági táborába. Kaló Georgina immár második alkalommal vett részt az értékteremtő táborban. „A tábor szellemisége alapján a fogadó városban, idén Budaörsön, értékmentő, városszépítő munkát is végeztünk. Például padok, játszótéri játékok csiszolása, festése, kerítések festése volt a feladatunk. Nagyon élveztük a társaságot, a közös társadalmi munkát. Érdekesség volt, hogy jurtákban laktunk. A délutánok során pedig szórakoztató programokon vehettünk részt. A hét során ellátogatott hozzánk Ráday Mihály, amely nagy megtiszteltetés volt számunkra.” – mesélt a táborról Kaló Georgina.
M. Zs.

(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!