Sajópetri két utcájában újult meg a csapadékvíz-elvezető rendszer
Helyi Hírek (2012.) - Térségi
Írta: Eleven Televízió   
2012. augusztus 10. péntek, 01:00


Május 15-én indult és augusztus 10-én fejeződött be az a projekt, amelynek eredményeként jelentős uniós támogatás segítségével kiépült illetve felújításra került Sajópetriben a csapadékvíz elvezető rendszer a József Attila utcában és a Szabadság út egy részén.
Augusztus 10-én 10 órától a Polgármesteri Hivatalban megtartott zárórendezvényen és sajtótájékoztatón Debreczeni Balázs polgármester köszöntötte a vendégeket abból az alkalomból, hogy befejeződött a József Attila utcát és Szabadság utat érintő beruházás.
Beszédében a kezdetektől felvázolta a projekt egyes lépéseit, és megköszönte a közreműködők munkáját. A tervezett befejezési időpontnál jóval korábban elkészült a beruházás, így a mai napon megtörténhetett a rendszer műszaki átadása is.
A polgármester úr beszédében szót ejtett arról is, hogy miért volt szükséges a csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése: mint ismeretes, Sajópetriben jelentős károk keletkeztek a korábbi vízelvezető rendszerben és a település utcáiban, amikor 2010.júniusában a heves esőzések miatt a településen átvezető közútról a József Attila utcán keresztül terelték el a forgalmat, annak érdekében, hogy folyamatos legyen a közlekedés az árvíz által leginkább sújtott Felsőzsolcára.
A nagy mennyiségű csapadékvíz és az árhullám a talajvíz szintjét is megemelte a Sajóhoz közeli utcákban, így az árvízi védekezést szolgáló teherforgalom jelentős károsodásokat okozott az útfelületben: az út alapját jelentősen meggyengítette a víz, nyomvájús süllyedések, felületi beszakadások, ezen felül mozaikos repedések, kátyúk alakultak ki.
Az érintett utcák vízelvezető rendszerében is károk keletkeztek a nagy mennyiségű víz miatt.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Ugyanakkor a megfelelő csapadékvíz elvezetés nem volt megoldott már az elmúlt évtizedekben sem, mivel az árkok nem összehangoltan, egyirányú lejtéssel épültek az ingatlanok előtt, az átereszek átmérője és anyaga szintén nem volt megfelelő és egységes. Így az érintett területen a tartósabb esőzések és a tavaszi hóolvadás idején rendszeresen gondot jelentett a víz gyors elvezetése.

 
 
A mostani fejlesztésnél korszerű, hosszú élettartamú, vasbeton mederburkoló elemek kerültek beépítésre, melyek karbantartása során csupán az iszaptalanításról kell majd gondoskodni. A vízelvezető rendszer egy része mindkét utca esetében - a helyi adottságok miatt, illetve a közművek védelme érdekében - zárt rendszerű lett. Az egyik közszolgáltató kérésére - a tervezetthez képest - plusz 60 méternyi szakasz szintén így épült meg a meglévő közművek védelme érdekében, egyéb módosításokra nem volt szükség a beruházás közben.
Az érintett útszakaszon új, megfelelő méretű átereszek kerültek a kapubejárókhoz, melyeket  olyan mélységbe süllyesztenek, hogy a rendszer lejtéséhez illeszkedjenek. Az átereszeket védő un. előfejek beépítése is a projekt része volt, a fejlesztéssel így a két utca ingatlanjainak védelme is megvalósult. A megfelelő lejtés kialakításával és az árkok mélyítésével a csapadék a lehető leggyorsabban a legközelebbi vízbefogadóba tud kerülni.
A vízelvezető rendszer elkészítése után az útfelület helyreállítása és a kapubejárók aszfaltozása is elkészült, a kátyúzás és a hibák helyreállítása után új aszfaltburkolatot kapott a József Attila utca projekt által érintett része illetve új padka készült az út mindkét oldalán.

A József Attila utca vízelvezető rendszerében és az átereszekben történt károk helyreállítása Sajópetriben” című ÉMOP-3.1.2/E-11-2011-0007 azonosító számon elnyert pályázati támogatás segítségével, az önkormányzat 39.534.816 Ft támogatást kapott a beruházás megvalósításához.
A projekt összköltsége 41.615.596 Ft, a támogatási arány 95%-os volt.

 




Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!