Megfelelő ütemben halad a térfelújítás Bükkábrányban
Helyi Hírek (2012.) - Bükkábrány
Írta: Eleven Televízió   
2012. június 25. hétfő, 11:56
2012. június 21.-én Bükkábrány központjának felújító munkálatairól, illetve ezek jelenlegi állásáról kérdeztük Szalai Szabolcs polgármester urat. A rekonstrukciós folyamatok és felújítási munkák, még május első felében kezdődtek meg, és feltehetően július 1-jére be is fejeződnek.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Főtér Bükkábrányban (Ábrányi Krónika 2012. március)

A tervek szerint megújul a hivatal körüli tér. Mik a tervek?
Szalai Szabolcs: A képviselő - testület 2012-ben a költségvetés tárgyalásakor úgy döntött, hogy végre egy méltó központot szeretne létrehozni Bükkábránynak, ezért május első felében elindul a II. András tér, vagyis Bükkábrány központjának a rekonstrukciója, ami magában foglalja egyrészt a hivatal körüli részt, illetve a katolikus templom előtti buszmegálló cseréjét, új buszmegálló kialakítását. Valamint támfalas megoldással egy mini piactérnek a kialakítását. Térkőburkolatot kapnak a templom körüli és templommal szemben lévő járdák. A polgármesteri hivatal épületének oldalában is megújulnak a járdák, valamint dísztér kerül kialakításra. Gyakorlatilag azt irányoztuk elő, hogy egy pihenőparkot szeretnénk kialakítani, elzárva a forgalom elől, a községháza épülete előtt, valamint ahol most jelen pillanatban az ezüstfenyők vannak a községháza és a rendőrség között. Felmerült az is hogy a parkolást is meg kell oldanunk. Ezt úgy fogjuk megoldani, hogy az egészségház előtti árkot leburkolva ott 17 db parkoló kerül majd kialakításra. Emellett utcabútorokkal is nyilván gazdagodni fogunk, padok, szeméttárolók kerülnek kialakításra valamint a dísztér közepén reményeink szerint egy csobogót helyezünk el. Nem egy óriási szökőkútra kell gondolni, hanem csak egy díszcsobogó. Gondolkodunk még annak a megvalósíthatóságán, hogy egy járható plexit üveg alá ide a központba, a Bükkábrányban megtalált ősfákból egy darabot elhelyezzünk megvilágítva. Reményeink szerint ez az egész munka májusban le fog zajlani és már július 1-jétől egy megújult dísztér és egy megújult településközpont áll majd a lakosság rendelkezésére és reméljük hogy megelégedésére is.
 
A finanszírozása miből valósul meg?
Szalai Szabolcs: Ennek a finanszírozása, mivel pályázati forrást jelen pillanatban erre nem találtunk önerőből fog megvalósulni.
 
Nagyságrendileg mekkora összeget jelent az előbb felsoroltak elkészítése?
Szalai Szabolcs: Hozzávetőlegesen egy 15 millió Ft-os beruházás lesz.

Az előzőekben szó volt a piacról, ezzel kapcsolatban van-e már elképzelés? Például mindenki használhatná?
Szalai Szabolcs: Természetesen mindenki használhatná. Jelenleg az árusok ide oda pakolnak a településen, tehát nincs egy olyan helyük ami erre a célra van kialakítva. Bükkábrány rendelkezik piactéri asztalokkal és piactérrel is, amit sajnos az én információim szerint soha nem használtak. Az asztalok el lettek helyezve, de semmit nem adtak még rajta. Ezt szeretnénk hasznosítani, és a jelenlegi buszmegálló mögötti terület támfalas megoldásával meg lehetne úgy oldani, hogy 10-11 db piactéri asztalt fel tudjuk hozni és hasznosítani.
 
Hogyan újul meg a buszmegálló?
Szalai Szabolcs: A mérete nyilván marad, mert nem tudjuk bővíteni a központot. Egy esztétikus, új buszmegállót szeretnénk elhelyezni. Szép fa és kő ötvözetéből álló strapabíró buszmegállót szeretnénk kialakítani. Rengeteg verziót megnéztünk már, ezeket szeretnénk ötvözni, hogy ne teljesen fa legyen, az alapja legyen kő, vandál biztos legyen valamilyen szinten.
 
 
Megújul a faluközpont (Ábrányi Krónika 2012. május)
 
A beruházás állásáról Szalai Szabolcs polgármesterrel beszélgettünk. - Hogyan halad a faluközpont kialakítása?
Szalai Szabolcs: A munkák megfelelő ütemben, terv szerint haladnak. A 3-as Tibolddaróc felőli oldalán már a munkák nagyrészt befejeződtek, már csak az utolsó kisebb simításokat végzi el a kivitelező. Újdonság és az eredeti tervekben nem szerepelt, hogy új parkolóhelyek kerülnek kialakításra. Régóta problémát okoz a parkolás a szövetkezeti bolt előtt, és erre egyetlen megoldást tudtunk kitalálni, hogy ahonnan a piactéri asztalok felkerültek, ott zúzott kő felhasználásával kerül kialakításra 10-12 autó befogadására alkalmas terület. Az asztalok rendbetétele, lefestése van még hátra. A tér innenső oldalán, az önkormányzat oldala felőli munkálatok is megkezdődtek. Jelenleg az Orvosi Rendelővel szemközti parkolók kerülnek kialakításra, ott folynak a munkálatok. Megkezdődtek a hivatal épülete előtti, illetve a rendőrség és a hivatal épülete közötti földmunkák, burkolások. A költségvetésben a képviselő - testület, átcsoportosítást hajtott végre, mert időközben jöttek elő olyan problémák, amiket meg kellet oldanunk. Ilyen például a rendőrség épülete, ahogy a fák gyökerei megrongálták az épületet, elég nagy repedések keletkeztek a falon, illetve magában az alapban is. Mármint a sajnos nem létező alapban, mert mint kiderült a rendőrségi épületnek nincsen alapja. Megerősítést kell végrehajtanunk, hogy ez a repedés ne folytatódjon. Ugyanez a helyzet állt elő a hivatal épületénél is, itt is egy megerősítés zajlik jelen pillanatban. Tehát ezek a tételek okoztak bizonyos plusz költségeket, amiket időközben hozzá kellett még tennünk a tervezetthez. Egyeztetve a kivitelezővel, már az elnyert Energiaudvar pályázatunkhoz kapcsolódó napkövető rendszer alapjainak lerakása is megkezdődik, hogy ne kelljen felbontanunk még egyszer a területet. Ezért a csövek lefektetését megcsinálják. Ezután fog majd július elején megkezdődni a rendszer a felállítása, az önkormányzat épületéhez, majd pedig az óvodához. Úgy számolunk, hogy augusztusra szeretnénk befejezni ezt a két beruházást is.
 
- Ha jól tudom lakossági észrevétel történt a buszmegálló kinézetével kapcsolatban.
Szalai Szabolcs: Hallottuk mi is, egyeztettünk a kivitelezővel. Én személy szerint nem osztom azt a véleményt, hogy magas lenne az épület. Az idő majd nyilván megmutatja. Ha szükséges, akkor a megfelelő javításokat elvégezzük. Igazából a magasság úgy lett beállítva, hogy ne érjék el, ez volt az elsődleges szempont. Ne tudjanak rajta csimpaszkodni bizonyos személyek és ne tudjanak rá felmászni. De ha ez kellemetlenséget, kényelmetlenséget fog okozni, akkor orvosolni, javítani fogjuk ezt.
 
- A kialakítandó piaccal kapcsolatban, van-e már elképzelés, szabályozás?
Szalai Szabolcs: Jegyző úr dolgozik a szabályozáson. Igazából mi nem számítunk óriási piaci napokra. Gyakorlatilag a célunk az volt, hogy felhasználjuk azokat az asztalokat, amiket annak idején az önkormányzat megcsináltatott és kifizette érte a pénz. Valamint, hogy ne az utcára kelljen lepakolniuk az árusoknak. Legyen egy szabályozott, kialakított környezet. Azon nem gondolkodunk, hogy ezért óriási bérleti díjakat fogunk beszedni. Itt az elsődleges cél az volt, hogy az asztalok felhasználásra kerüljenek, és az időszakosan árusítóknak tudjunk megfelelő helyet biztosítani.
 
- Mikorra várható a munkálatok befejezése?
Szalai Szabolcs: A szerződésben a kivitelezés befejezésére június 22-e. Ez az a nap, amiben a kivitelezővel megállapodtunk. Az energiaudvar befejezésének pontos dátumát nem tudom, de az körülbelül augusztus eleje. Ünnepélyes átadót csak szeptember elejére tervezzük a Máté napi vásárral összekötve. Természetesen a használatba vétellel nem kell megvárni ezt a időpontot.
BL
 
 

Szerkesztő


Bodzán László
     tulajdonos

Telefon: +36 (30) 372 0691

Riporter


Bodzán László
     tulajdonos

Telefon: +36 (30) 372 0691

Operatőr


Bodzán László
     tulajdonos

Telefon: +36 (30) 372 0691

Vágó


Bodzán László
     tulajdonos

Telefon: +36 (30) 372 0691

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!