Testületi ülés Mezőnyárádon
Helyi Hírek (2012.) - Mezőnyárád
Írta: Eleven Televízió   
2012. június 06. szerda, 11:30
Június 4-én tartotta Mezőnyárád község képviselő testülete soron következő ülését, ahol összesen 7 napirendi pont került megtárgyalásra.
Az első napirendben beszámoló hangzott el a Többcélú Kistérségi Társulási Tanácsban végzett tevékenységről. 21 község Mezőkövesd központtal tagja a társulásnak. Olyan feladatokra jött létre, amelyet egyetlen település egyedül képtelen ellátni, vagy gazdaságosan nem működtethető. Oktatás, közművelődés, foglalkoztatás, belső ellenőrzés és még számtalan terület, amelyet ez a társulás átölel. A tanács havi rendszerességgel ülésezik, ahol megbeszélik az aktuális kérdéseket. A járási hivatalok felállításával a társulás valószínűleg megszűnik, feladatait az új hivatal veszi át. A tagok egyhangúlag elfogadták a beszámolót.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A második napirendben beszámoló hangzott el a mozgókönyvtári feladatok ellátásáról. Krokosné Vismeg Margit elmondta, hogy a normatíva összege stagnál. Az elmúlt évben közös programok valósultak meg az óvodával és iskolával is. A könyvtárba beiratkozott olvasok száma magas, de az intézmény várja még a felnőtt olvasókat is nagyobb számban. A szolgáltatások ingyenesek és szívesen segítenek a betérő vendégeknek. Szóba került még, hogy egy korlátra lenne szükség a bejárathoz, hogy a mozgásukban korlátozottak is szabadabban közlekedhessenek az épületbe. A testület egyhangúlag elfogadta a beszámolót.
 
A harmadik napirendben tájékoztató hangzott el a Polgárőr Egyesület tevékenységéről és az önkormányzat 2010-2011. évi támogatásáról. Szajlai Gábor szóban kiegészítette a leírtakat. A polgárőrség létszáma jelenleg 13 fő. Próbálják folyamatosan bővíteni a létszámot, de kevés a jelentkező. Ennek oka talán az hogy az emberek félnek felelősséget vállalni, illetve a munka mellett már nincs idejük, energiájuk ezt a tevékenységet végezni. Mezőnyárád közbiztonsága jónak mondható, talán ezért is érzik úgy sokan, hogy nincs akkora baj, nincs akkora szükség a polgárőrségre. Azt viszont gyakran nem veszik figyelembe, hogy pont ez a jelenlét az ami visszatartja a bűnözőket az elkövetéstől. Változott a Polgárőr Törvény. Ennek alapján új alapszabályt fogadtak el a tagok. Új megállapodás született a rendőrséggel is, a törvényi változások miatt. Felmerült, hogy a kukázók ellepték Mezőnyárádot és megoldást kellene találni a problémára. Aki kukázik szabálysértést követ el, de fellépni csak a rendőrök tudnak ellene. A tagok egy tartózkodás mellett elfogadták a tájékoztatást.
 
A negyedik napirendben önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezését tárgyalták a jelenlévők. Az új szabálysértési törvény elfogadása miatt van szükség a helyi rendeletek módosítására. Az államigazgatás átalakítása végett kerül sor az új szabályozásra. A helyi állattartásról, a közterület használatáról, a köztemetőről és a kötelező kéményseprő szolgáltatásról szóló rendeletek meghatározott paragrafusai hatályukat vesztik A testület egyhangúlag elfogadta az előterjesztést.
 
Az ötödik napirendben hulladékkezelési, közszolgáltatási díj legmagasabb mértékének megállapítása történt meg. A 2011. év novemberében elfogadott díj először törvényi változások miatt csökkent, majd pár hónapra rá ismét változás állt be. A szolgáltató ezt a kiesését kívánja beszedni elosztva arányosan az elkövetkező hónapokra. A díj értéke összességében egész évre vetítve így a 2011. év novemberében elfogadott árral számolható. A tagok egyhangúlag támogatták a napirendet.
 
A hatodik napirendben kezességvállalásról döntött a testület. 3 LEADER pályázaton is sikeres volt Mezőnyárád. Ebből a falunapra az önkormányzat pályázott és nyert, a másik két pályázatot pedig a Faluszépítő Egyesület jegyzi. Támogatást kértek a Békafesztiválra és a teniszklub öltöző felújítására. Azért volt szükség az egyesület bevonására, mert a feltételek kedvezőbbek voltak ebben a formában. Kevesebb önrészt kell biztosítani, illetve bruttó összegre lehetett pályázni. Mivel a pályázatok utófinanszírozottak a szükséges pénzt a pályázó szervezeteknek kell biztosítani az elszámolásig. A faluszépítőknek nem áll a rendelkezésére ilyen nagyságrendű összeg, ezért hitelt kénytelenek fölvenni. Ennek a kezességét az önkormányzat vállalja magára. A hitel a Borsod Takaréknál kerül felvételre 4.071.168 Ft értékben, ami a két elnyert támogatás teljes összege. A tagok egyhangúan támogatták az előterjesztést.
 
Időszerű feladatok megbeszélésénél szó esett a Béka Fesztiválról, valamint a játszótér kerítésének elkészítéséről a balesetveszély megszüntetése érdekében. Június hónapban még egyszer összeül a testület a nyári szünet előtt.
 
 

Szerkesztő


Bodzán László
     tulajdonos

Telefon: +36 (30) 372 0691

Operatőr


Bodzán László
     tulajdonos

Telefon: +36 (30) 372 0691

Vágó


Bodzán László
     tulajdonos

Telefon: +36 (30) 372 0691

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!