Kiszehajtás a mezőnyárádi óvodában
Helyi Hírek (2012.) - Mezőnyárád
Írta: Eleven Televízió   
2012. április 04. szerda, 16:14
alt
A mezőnyárádi óvodában 2012. március 27.-én a kiszézés néphagyományait elevenítették fel a gyermekek, egy bemutató foglalkozás keretén belül, melyet a társult óvodák óvónői tekinthettek meg.
Évek óta hagyománnyá vált, hogy a telet a kiszebábbal búcsúztatják el . A kisze egy menyecskének öltöztetett szalmabáb, melyet a néphagyomány szerint lányok és fiúk énekszóval vittek végig a falun húsvét előtti virágvasárnapon.
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A foglalkozás elején a kicsik az óvónénik segítségével beszélgetés közben hangolódhattak rá a tevékenységekre. Megbeszélték a néphagyomány eredetét, jelentőségét. Verseltek, találós kérdéseken törhették a fejüket.
A középső csoportosok lelkesedéssel segítettek a bábu elkészítésében. Felöltöztették a megfelelő ruhadarabokkal az előre elkészített kiszebábot. Gyűjtőmunkaként a régi népviseleti ruhák összeszedése volt a feladatuk. A felöltöztetett kice-vice bábut népdalok, mondókák kíséretében mozgatták a gyerekek.
Ezután az óvónénik segítségével egyszerű technikákkal papírból hajtogattak bábot, mely a betegség megszemélyesítője volt.
A foglalkozás végén a csoport elindult kifelé, hogy elégessék a kiszebábot, elűzve ezzel a telet és a betegségeket. A jelen lévő felnőttek is felírhatták félelmeiket egy papírra, hogy a kiszével együtt elégetve, ők is megszabadulhassanak tőle.
Kiszejáráskor minden óvodás végigvonult az óvoda udvarán, énekeltek és hangos zajt adó népi hangszerekkel kereplővel, dobbal, síppal űzték el a telet. A kiszebábut levetkőztették és a papírbábbal, valamint a félelmekkel együtt elégették. Az égő kiszének mondogatták a gyerekek: Ég a kisze, lánggal ég...
A téltől elbúcsúzva a várva várt tavaszt köszöntötték a zöld ág alatt való átbújással, s közben mindenki vidáman énekelte a Bújj, bújj zöld ág kezdetű dalt.
 
 
 

Szerkesztő


Bodzán László
     tulajdonos

Telefon: +36 (30) 372 0691

Operatőr


Bodzán László
     tulajdonos

Telefon: +36 (30) 372 0691

Vágó


Bodzán László
     tulajdonos

Telefon: +36 (30) 372 0691

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!