Uniós forrásból valósult meg a Kánya-patak rekonstrukciója
Írta: Eleven Televízió   
2012. április 02. hétfő, 12:36
Befejeződött az uniós forrásból megvalósuló Kánya patak rekonstrukciója. A nagy volumenű beruházás 2011. június elején indult el és 2012. év elejére elkészült.
Mezőkövesd Város Önkormányzata még 2010-ben nyújtott be pályázatot „Kánya-patak középső szakaszának rekonstrukciója” címmel, amelyen sikeresen szerepelt településünk. A projekt a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával jöhetett létre. A beruházás összköltsége 536 millió forint, amelyből 482 millió forint pályázati forrás. Az összköltség 10%-át pedig az Önkormányzatnak kellett biztosítania önerő formájában, amelyhez az uniós önerős pályázaton 32 168 654 nyertünk.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A tervek elkészítése, a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kerülhetett sor 2011. június 6-án a beruházás sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényére a Polgármesteri Hivatalban. A képviselő-testület döntése értelmében a kivitelezést a Pharos 95' Kft. és a Vitép '95 Kft. konzorciuma nyerte el. A kivitelező konzorcium a szerződés aláírást követően átvette az érintett munkaterületet és a tervek alapján elkezdte a beruházást.
A projekt keretében Szomolya közigazgatási területétől kezdve 9 km hosszan, egy jelentős mederkotrási munka, valamint Mezőkövesd belterületén pedig 2,5 km hosszan a régi Kánya-patak medrének előgyártott betonelemekkel történő kimélyítése történt meg.
Az első lépésként a szükséges elemeket gyártották le, valamint az érintett területen található mintegy 10 darab műtárgy, híd felújítását végezték el. Ezt követően pedig a fák, bokrok kiirtása történt meg. A kivitelezés első hónapja alatt megtörtént a különböző, ágyazó anyagoknak, a betonelemeknek a beszállítása, valamint kialakították a munkaterületre a megközelítési útvonalakat. A kül- és belterületen egyaránt elkezdték a munkát. Párhuzamosan zajlottak a fák, cserjék kiirtása, illetve a mederfenék és rézsű kialakítása. Emellett megkezdődött a folyásfenék betonozása és a hidak, az átereszek tisztítása is. A 2,5 kilométeres patakmederből a munka megkezdése óta már 600 méteren folyamatosan zajlott a munka.
A következő hónapban a patakmeder belterületi szakaszán kivágták a vízfolyást akadályozó fákat, növényzetet, valamint a hidak és az átereszek tisztítása is megtörtént. Ekkor már az egész belterületi szakaszon, illetve a külterületi szakasz egy részén folytak a munkálatok, a földmunka, a kavicságyazat, valamint a kavicságy tetejére kerülő betonburkolat elkészítése. Ezzel párhuzamosan megtörtént az oldalsó betonelemek mederbe való beemelése is.
A gyors és szakszerű kivitelezésnek köszönhetően a munkák elkezdése után három hónappal már a Kánya-patakbelterületi medrének a felét már lebetonozták, valamint a szakasz egy harmadában a betonelemek is a helyükre kerültek. A külterületi rész 1/3-án végeztek a fairtással, ahol ezután elkezdődhetett a mederkotrás.
 
2011. novemberében az utolsó munkafázisához ért a Kánya-patak középső szakaszának rekonstrukciója. A kivitelező a patak külterületi és belterületi részén már teljes mértékben végzett a patakmeder kitakarításával, kiszélesítésével, illetve betonozásával. A munka nagy részét ekkora már elvégezte a cég, már csak az utolsó simítások, a patak környékének rendezési munkálatai maradtak hátra.
A teljes felújított terület 13 km hosszú, ebből 2,4 km-en kapott új burkolatot a patak. Összesen 14 hidat újítottak fel az uniós forrásból megvalósult beruházás keretében, amelyből 2 híd teljesen új. A rekonstrukció során mintegy 6000 m3 sódert használtak fel, valamint több mint 14 ezer m2-t burkoltak be.
A Kánya-patak rekonstrukciója nagy előrelépést jelent a város számára, hiszen jelentős segítséget nyújt a kibővített, kitakarított patakmeder a csapadékvíz-elvezetés terén.
 
Az átadó ünnepség:
„A Kánya-patak középső szakaszának rekonstrukciója” című projekt zárórendezvényére, és egyben a beruházás átadására március 29-én került sor. Az ünnepségen elsőként Tállai András államtitkár mondott köszöntőt, aki kiemelte, hogy korábbi években, még polgármestersége idején több alkalommal volt olyan, hogy azért imádkoztak egy-egy nagyobb esőzés után, hogy a víz Kánya-patakban maradjon. Elmondta, hogy ennek a rendkívüli beruházásnak köszönhetően a jövőben ez a probléma megoldódott, hiszen a kiszélesített, kibetonozott patakmeder révén a víz gyorsabban folyik el, így nem kell tartani, hogy csapadékosabb idő esetén kilépnek a medréből. Az államtitkár gondolatai után dr. Fekete Zoltán polgármester mondott köszöntőt, aki szintén kiemelte a beruházás fontosságát. Hozzátette, hogy a korábbi képviselő testület a fejlesztésnek a kigondolásával és a pályázat elnyerésével, illetve a mostani városvezetés pedig a megvalósításával a város biztonságos jövőéért dolgozott.
Ezt követően a Pharos 95' Kft. és a Vitép 95' Kft. alkotott kivitelezői konzorcium képviseletében Végh Gábor, a Pharos 95' Kft. ügyvezetője bemutatta a projektet. A rövid ismertetőt követően került sor a beruházás rendhagyó átadására. Tállai András államtitkár, dr. Fekete Zoltán polgármester, Vigh Tibor a Vitép '95 Kft. vezetője, és Végh Gábor a Pharos 95 Kft. vezetője ez alkalommal nem szalagátvágással adták át az elkészült fejlesztést, hanem jelképesen egy vödör vizet öntöttek a patakmederbe, felavatva ezzel a kiszélesített, kibetonozott patakmedret.
 
Mezőkövesd Város Önkormányzata
3400 Mezőkövesd, Mátyás király u. 112.
www.mezokovesd.hu
49/511-500
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!