Mezőkövesdi hírek - 2012. február 22.
Írta: Eleven Televízió   
2012. február 23. csütörtök, 08:44
Már a finisben

Végéhez közelednek a Városi Galéria felújítási munkálatai Mezőkövesden. Az épület színezését és a külső még hátra lévő betonozási munkálatokat később, az enyhébb időjárás mellett tudják majd kivitelezni.
Mezőkövesd Város Önkormányzata „Vonzó és élhető városi környezet kialakítása Mezőkövesden” című pályázatán belül megszépül a Városi Galéria. A Galéria a Magyar Állam és az Európai Regionális Alap támogatásával új, korszerűbb, impozáns külsőt kap. A kivitelező, Wiktori Kft. ősszel vonult fel az érintett területre és kezdte el a felújítási munkálatokat.
Elvégezték a belső bontási feladatokat, új udvari támfalat építettek, megújult az ingatlan tetőszerkezete, valamint teljesen új elektronikai és gépészeti vezetékelés valósult meg az épületben. Emellett újracsiszolták és újralakkozták a termek parkettáját, és belül is új festést kapott a Galéria.
A rekonstrukciós munkálatok a végéhez közelednek, hiszen az épület belső munkálatai apróbb javítások után befejeződnek.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A külső színezést és még hátralévő betonozást pedig az időjárás jobbra fordulása után lehet majd megvalósítani, mert csak plusz 5 fok felett lehet festeni, betonozni.
A kivitelező cég kérte a munka befejezésének határidő-módosítását, mert a liftet szállító cég az elmúlt hetekben csődbe ment, így nem tudja teljesíteni a vállalt feladatát. Ebből adódóan a kivitelezőknek új partnercéget kell keresniük. Ez jelenleg folyamatban van. Várhatóan március végére üzemelhetik be majd a liftet.
A meghosszabbított határidő értelmében így a szakembereknek március 31-ig kell átadni a Galéria felújított épületét.

M. Zs.

 

Finn dallamok

Európa szerte ismert, és a világ több országában koncertező finn gitárművész adott koncertet február 13-án a mezőkövesdi Zeneiskolában. Az est során főként barokk dalok csendültek fel.
Lauri Manninen komoly zenei előmenetellel rendelkezik, hiszen már hamar közel került a zenéhez. Még iskolakezdés előtt kezdett gitározni, édesapja tanította. Később járt zeneiskolába jó pár évig szülővárosában, 15 éves korától pedig konzervatóriumba járt. 2010-ben Helsinkiben folytatta tanulmányait. Már több európai országban is koncertezett, mint például Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Svédországban vagy épp Finnországban. A gitárművész mintegy egy órás koncerttel készült a mezőkövesdi közönségnek. Egyebek mellett előadott két barokk szonátát, melyet eredetileg furulyára írtak, de átalakított szóló gitárra. Egy korabeli finn dalt, Suilamo "Eidola" című művét is előadta, ami nagyon különleges darabnak számít. Emellett olasz zeneszerzők műveit is elgitározta, mint például Di'Angelo-tól Due Canzioni lidie-t és a műsor végén Haug Toccatája is felcsendült.
A finn zenész oroszországi koncertjéről érkezett hozzánk. Először járt Magyarországon, és elsőként Mezőkövesden adott koncertet.

M. Zs.

 

Folytatódik a védekezés

Az elkövetkezendő négy évben tovább folytatódik a méhnyakrák elleni védőoltást szorgalmazó program Mezőkövesden.
A méhnyakrák egyik okozója az úgynevezett humán papiloma vírus, amely ellen oltással hatékonyan lehet védekezni, ha azt a lányok még 15 éves koruk előtt megkapják. Észak-Magyarországon elsőként Mezőkövesden indulta el még 2008-ban a HPV elleni védőoltás-program, azóta a 13 életévüket betöltött lányok kedvezményes áron juthattak hozzá a három alkalomból álló vakcinához. A képviselő-testület ez év januári ülésükén döntött a program következő négy évben történő folytatásáról.
Eddig, az elmúlt négy esztendő alatt 182 fiatal lány kapta meg a HPV elleni védőoltást. Ez Mezőkövesd Város Önkormányzatáőnak mintegy 9,1 millió forintjába került, azonban megérte, hiszen a tudomány szerint ezzel a védőoltással megelőzhető a méhnyakrák, így ezzel a támogatással hozzájárulhat az Önkormányzat ahhoz, hogy mezőkövesdi fiatalok egészségesek legyenek. 2012-ben jelenleg 82 lány jogosult arra, hogy kérje a vakcinát. Az érintett, 13 életévüket betöltött fiatalokat, illetve szüleiket levélben értesítik a lehetőségről. A HVP elleni vakcina három oltást jelent, az elsőt előreláthatólag márciusban, a második két hónappal később, az utolsó oltást pedig rá fél évre kapják meg az érintettek. A három injekció és oltóanyag összesen 60 000 forintba kerül, de az Önkormányzat felvállalja a költség nagyobb részét, így a szülőknek csak 10 000 forintot kell fizetniük a védőoltásért.
Világviszonylatban és Magyarországon is a mellrák után a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a méhnyakrák. Ezért tartotta és tartja fontosnak városunk képviselő-testülete, hogy az itt élő fiatal lányoknál mindent megtegyenek azért, hogy egészségesek maradjanak.

M. Zs.

 

Divatékszer matyó módra

A matyó motívumkincsből táplálkozó ékszer-kollekciót hoztak létre a mezőkövesdi Matyó Népművészeti Egyesület berkein belül. A textilből készült fülbevalókat, nyakláncokat, karkötőket és díszöveket hivatalosan a Matyó Húsvét keretében mutatják be.
Az elmúlt hetekben megrendezett MÉRTÉK Kör résztvevői elsőként kaphattak ízelítőt az úgynevezett 100 rózsa divatékszer kollekcióból. Az ékszereket Ék Erzsébet divattervező, designer álmodta meg, a Matyó Népművészeti Egyesület pedig a részleteket dolgozta ki, így a megszületett kiegészítők a tervező és az Egyesület közös terméke, amelyet rövidesen szabadalmaztatni is fognak.
A kollekció fülbevalót, nyakláncot, karkötőt, valamint díszövet foglal magába, amelyek a matyó motívumkincsből táplálkozik.
Természetesen a matyóra jellemző motívumokat, virágmintákat használják fel az ékszerek készítésekor, tervezésekor. A kiegészítőknél leginkább hagyományos színkombinációkkal dolgoznak, tehát a piros dominál, de a zöld, a meggyszín, és a kék szín is fellelhető lesz az ékszereken. Azonban a mai kor emberének igényét ismerve pasztellszínekben is készítünk matyó ékszereket. Ha ezt történelmileg visszavezetjük, akkor elmondhatjuk, hogy a '20-as, '30-as években, az akkori lakástextíliák körében az ún. polgári ízlést kiszolgáló terítők, matyó falvédők léteztek ezekben a színekben.
A 100 rózsa divatékszer-kollekció darabjait a Matyó Népművészeti Egyesület, illetve annak berkein belül működő varróműhely tagjai készítik természetesen kézi hímzéssel. A bizsukat, kiegészítőket hivatalosan a Matyó Húsvét keretében mutatják be a nagyközönségnek. Szintén a húsvéti rendezvényen nyílik először lehetőség a szabadalmaztatott kiegészítők megvásárlására, de a későbbiekben a Matyó Múzeumban található Népművészeti Boltban is kaphatóak lesznek a mai kor viseletébe is beilleszthető, a matyó örökségünket szimbolizáló ékszerek.
M. Zs.

 

Ünnepeltek a köztisztviselők

Ünnepi összejövetelt szervezett a mezőkövesdi Köztisztviselők és Közalkalmazottak Nyugdíjas Klubja február 6-án.
A Könyvtárban megrendezett ünnepségen a szervezet tagjai mellett részt vett többek között dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere is. A Köztisztviselők és Közalkalmazottak Nyugdíjas Klubjának tagjai az eseményen elsőként köszöntötték azokat a tagokat, akik februárban ünneplik a születésnapjukat. Kirsch Györgyné az év második hónapjában tölti be a 80. esztendejét. A kerek évforduló alkalmából a tagok ünnepi műsorral, versekkel, énekkel és ajándékokkal készültek. Emellett a barátok és egykori kollégák felelevenítették az együtt töltött évek legemlékezetesebb pillanatait. dr. Fekete Zoltán köszöntőjében kiemelte, a meghitt ünnepség bizonyítja, hogy a nehézségek ellenére a munkahelyen tisztelték, valamint segítették egymást a munkatársak és ez tiszteletre, valamint irigylésre méltó. Az összejövetel az ünnepséget követően fogadással zárult.
B. K.

 

Hetedszer rendezték meg a Polgári Estélyt

Hetedik alkalommal rendezték meg az „Együtt a térség összefogásáért” elnevezésű Polgári Estélyt Mezőkövesden. A nagyszabású eseményen mintegy 650-en vettek részt február 4-én.
Az est folyamán elsőként Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára, az est házigazdájaként köszöntötte a résztvevőket. Tállai András többek között az ország helyzetéről osztotta meg a gondolatait. A Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkárának gondolatai után a RealDance Táncstúdió és a Füzesabonyi Alapfokú Művészeti Iskola tagjai adták elő a bál nyitótáncát.
Rogán Antal, a főváros V. Kerületének a polgármestere, az est fővédnökeként vett részt a Polgári Estélyen. Rogán Antal elmondta, hogy kiemelten fontosnak tartja az összefogást települési és térségi szinten egyaránt. Az ünnepség keretében azt est védnökei közül Máté Ágnes, Mezőkövesd felvidéki testvértelepülésének, Kiskövesdnek a polgármestere szintén köszöntötte a Polgári Estély résztvevőit.
Az est sztárvendégeként a Bon-Bon együttes lépett színpadra. A zenekar tagjainak produkciója pillanatok alatt nagyszerű hangulatot teremtett a Városi Sportcsarnokban. Az együttes előadásában új és ismert slágerek egyaránt felcsendültek. Az előadást és a vacsorát követően hajnalig tartó bállal folytatódott az est. A hangulatról a hagyományokhoz hűen a Randevú Zenekar gondoskodott. Az éjszaka folyamán ebben az évben is értékes nyeremények találtak gazdára a tombolasorsoláson.

B. K.

 

Farsangoltak a nagymamák

Idén is megrendezte hagyományos farsangi batyus mulatságát a mezőkövesdi Matyó Nagymama Klub Egyesület február 7-én a Közösségi Házban.
A Matyó Nagymama Klub Egyesület által szervezett rendezvényen elején dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd az Egyesület legényvásárt mutatott be a Közösségi Ház színháztermében. A rendezvényen a Közalkalmazottak és köztisztviselők nyugdíjas klub, a Reuma klub, a Honvédelmi és rendvédelmi szervek nyugdíjas klubjának, valamint a miskolci nyugdíjas klub tagjai vettek részt. A Matyó Nagymama Klub legényvására után a program az emeleti táncteremben folytatódott, ahol a Matyó Nagymama Klub Pávaköre táncra perdültek, amelyhez a közönség tagjai is csatlakoztak. A batyus mulatság jó hangulatban telt, mind a nyolcvan résztvevő felszabadultan, vidáman töltötte el a délutánt.

M. Zs.

(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!