Mezőkövesdi hírek - 2012. január 18.
Írta: Eleven Televízió   
2012. január 20. péntek, 08:33
A kistérség kincsei képekben

A kistérség kincsei, kulturális örökség képekben címmel nyílt fotókiállítás január 16-án a Közösségi Ház aulájában.
A tárlat egy évvel ezelőtt indult útnak, amikor is amatőr fotósok számára írt ki pályázatot a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás és a mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. Három témában, a kistérség természeti, építészeti és turisztikai értékeit megörökítő fényképeket lehetett beküldeni a pályázatra, amelyre szép számban érkeztek alkotások. A kiállítás megnyitóján dr. Fekete Zoltán polgármester, a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás elnökének köszöntő gondolatai után Korpás Károly, a Fotó Klub vezetője nyitotta meg és mutatta be a tárlatot.
„A pályázatra számos alkotás érkezett be. A zsűri által legjobbnak ítélt képekből egy évvel ezelőtt vándorkiállítást szerveztünk, amely keretében a kistérség településein mutattuk be a kistérség értékeit bemutató fotókat. Egy év után érkezett haza a tárlat anyaga Mezőkövesdre, így a mezőkövesdiek is megtekinthetik a színvonalas képeket. A három kategóriában külön-külön megválasztották az első helyezett alkotókat. A zsűri értékelése alapján Szlovák Sándorné, Koncz László és Kaló László fényképeit ítélték a legjobbnak.” – mondta el Korpás Károly.
A Mezőkövesden és térségében található értékeinket bemutató fotókat február 20-ig tekinthetik meg a művészetkedvelők a Közösségi Ház aulájában.

N. E.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Mezős kislány rajza az alaptörvényben
Barta Réka a MÁAMIPSZ Mező Ferenc Tagiskola 8. b osztályos tanulója, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által - a 6-18 éves gyermekeknek - meghirdetett „Hazánk múltja, jelene és jövője” c. országos rajzpályázatra készített 1. helyezést elért alkotását Magyarország 2012. január 1-én életbe lépett Alaptörvényének reprezentatív díszkiadásába - a pályázatra beküldött 7000 műből kiválasztva egyetlen gyermekrajzként - beválogatták.
A pályázat fődíját Budapesten a Parlament épületében vehette át 2011. december 18-án, ahol Murányi Józsefet, Réka felkészítő tanárát is elismerésben részesítették.
2012. január 2-án, a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Hősök, királyok, szentek c. kiállítás ünnepélyes megnyitóján, ahol a pályázaton díjnyertes 30 gyermekrajzot is kiállították, Orbán Viktor kézfogással és elismerő szavakkal gratulált a díjnyertes tanulóknak. (Ez a kiállítás 2012.08-26-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.)
A 30 díjazott alkotást méltató írás jelent meg a Magyar demokrata c. folyóirat 2012. évi első számában, melyet Sipos Endre művésztanár, a pályázat zsűrijének elnöke írt.
Ebbe a történelmi jelentőségű kiadványba bekerült rajzával Réka a 21. század eleji magyar ifjúság látásmódját, illetve véleményét képviseli.
Kiváló teljesítményéhez ezúton is gratulálunk, és további szép sikereket kívánunk!

Gál János
igazgató



Évet értékelt a BOKIK

Évértékelőt tartott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mezőkövesden január 12-én. A nyolcadik alkalommal megrendezett eseménynek a Közösségi Ház adott otthont.
A nagyszabású rendezvényt ebben az esztendőben is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint városunk önkormányzata szervezte meg. Az eseményen Dienes Jánosné prózai előadását követően Sebéné Tóth Erzsébet, a BOKIK Mezőkövesdi irodavezetője köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Fekete Zoltán polgármester tartott évértékelő beszédet. Városunk első embere egyebek mellett ismertette Mezőkövesd népességi adatait és településünk munkaügyi helyzetét.
A beszámolóból kiderült, hogy a munkanélküliek aránya Mezőkövesden továbbra is az egyik legkedvezőbb az észak-magyarországi régióhoz tartozó településekkel összehasonlítva. Dr. Fekete Zoltán az adóbevételek alakulásáról, valamint a tavalyi esztendő legfontosabb beruházásairól is tájékoztatta a vállalkozókat. Városunk első embere beszélt továbbá az idei tervekről, ezen belül a folyamatban lévő, előkészítés alatt álló, illetve a tervezett beruházásokról.
Ezt követően Bihall Tamás, a Kereskedelmi és Iparkamara megyei elnöke értékelte a 2011-es esztendőt.
A szervezet első embere szerint nehézséget fog okozni a vállalkozások számára a megemelt minimálbér kigazdálkodása, melynek alapvető céljaival egyetért az iparkamara, hiszen a kormány által meghozott döntés egyértelműen a munkaalapú jövedelemszerzést támogatja. Ezzel együtt a régióban működő cégek, vállalkozások egy része nem biztos, hogy eleget fog tudni tenni a törvényben foglaltaknak.
Bihall Tamás hozzátette, miután nagy valószínűséggel nem lehet számítani a banki finanszírozás bővülésére fontos, hogy a Széchenyi Kártya Program tovább erősítse a vállalati hitelezést.
Az Iparkamara megyei vezetője után Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Tállai András a világ, valamint hazánk gazdasági és politikai helyzetét értékelte. Tállai András ezt követően gratulált a mezőkövesdi vállalkozóknak az elmúlt évben elért eredményekhez.
Tállai András után Sebéné Tóth Erzsébet, a BOKIK Mezőkövesdi irodavezetője gratulált két mezőkövesdi vállalkozásnak, illetve vállalkozónak, akik országos elismerésben részesültek 2011-ben. Kovács István, a Kovács Kft. vezetője, az Év Vállalkozója díjat vehette át, míg a Bakai Szerszámgép Kft. Észak-magyarországi Regionális Minőségi Nagydíjat kapott az elmúlt évben. Sebéné Tóth Erzsébet ezt követően gratulált a vállalkozóknak és köszönetet mondott azoknak a cégeknek, amelyek kiemelt segítséget nyújtanak a tanulók képzésében. Az évértékelő ünnepség Kovácsné Papp Zsuzsanna, a Mezőkövesdi Hang-Stúdió tagjának énekes előadásával zárult.

B. K.

 
(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!