Egy cipõgyár feltámadása és munkahelyteremtés az ország egyik leghátrányosabb helyzetû kistérségben
Írta: Eleven Televízió   
2010. május 13. csütörtök, 03:00

Tiszakeszin 2003-ban teljesen felszámolták azt a nagy múltú, minõségi cipõket készítõ cipõüzemet, mely a külföldön is jól ismert Tisza cipõket gyártotta korábban. Ezzel több, mint ezer ember munkahelye szûnt meg a térségben.
A felszámolt gyártelep önkormányzati tulajdon lett, de évekig senki sem használta, lassan amortizálódni kezdett, egyes részei romos állapotba kerültek.
2009-ben azonban változás állt be az itteni állapotokat illetõen. A cipõgyártással foglalkozó Barben Kft. hat létesítményt vásárolt meg a valamikori gyártelepen és újra indította itt a termelést.
A beruházásról, munkahelyteremtésrõl, további tervekrõl kérdeztük Nagy Dénesnét, a cég ügyvezetõjét.

Hirdetés_______________________________________________________________________





-Egy korábban már felszámolt, megszûnt üzem újra indításához az elmúlt évek gazdasági tendenciáit figyelembe véve nagy elszántságra és-mondjuk ki-nagy bátorságra van szükség. Mire alapozták a sikerhez fûzött reményeket?

 

-Ha megengedi, egy kicsit korábbról kezdeném. A történet 1993 áprilisáig nyúlik vissza. Ekkor alakult BEN-ROSS Kft. néven az a cég, amely szintén a cipõgyártásra specializálta magát. Belföldön már elismert márka volt a BEN-ROSS. Sajnos azonban a körülmények úgy alakultak, hogy lassanként a külföldrõl, fõleg Kínából beáramló tömegáruk behozatala gyakorlatilag ellehetetlenítette belföldi piacszerzést. A társaság további lehetõségeit egy német partnerben találta meg, akinek jelenleg is bérmunkában gyárt.

 

Újabb lehetõségeket látva a német partneri kapcsolatban, 2003 áprilisában két belföldi magánszemély létrehozta a BARBEN Kft.-t, melynek célja szintén a lábbeli gyártás volt.

 

Bérmunkában gyártottak cipõket egy belföldi cipõgyár, illetve a német partner megrendelésére. Belföldön és Ukrajnában egyaránt folytattak gyártási tevékenységet.

 
 

2003-ban és 2004-ben egyaránt nyereséggel gazdálkodtak. 2005 novemberében pedig a TREWI Kft., mely szintén cipõ felsõrészt gyártott, beolvadt a BARBEN Kft-be jogutódként, ezzel a BARBEN saját tulajdonába került, ingatlanával, gépeivel, berendezéseivel együtt. Ekkor a cég által foglalkoztatottak létszáma 85 fõre emelkedett.

 

 

-Minek köszönhetõ Ön szerint a sikeres elõrehaladás?

 

-A legfontosabb dolog, azt hiszem, hogy az alapítók személyes indíttatása a siker legfõbb kulcsa. Itt szeretném kiemelni Bencsik Mihályt, akinek köszönhetõ, hogy jelenleg ebben a térségben a BEN-ROSS és a BARBEN Kft. létezik. Személyes kötõdése a településhez, szakmai elhivatottsága, ambíciója és töretlen optimizmusa az, ami ösztönözte a vállalkozások létrehozásában, illetve folyamatos fejlesztésében.

 
 

Másrészt itt, Tiszakeszin 1970 óta mûködött a Minõségi Cipõgyár, majd a Tisza Cipõgyár és végül a Mary olasz cipõgyár, melyek több száz embert foglalkoztattak. Így kialakult helyben is és a környezõ településeken is egy - nyugodtan mondhatom - szakemberekbõl álló réteg, akiknek a szakmai múltjára lehet építeni.

 

 

-Ha már itt tartunk, talán nem mellékes dolog a foglalkoztatás kérdése?

 

-Igen, mindenképp fontos dolog. Tiszakeszi és a környék települései egy halmozottan hátrányos helyzetû térséghez tartoznak. A munkanélküliek száma rendkívül magas.

 

A cég közvetlenül és közvetetten jelenleg összesen mintegy ötszáz fõnek biztosít munkalehetõséget. Ebbe bele értendõk természetesen a bérmunkázó cégeknél állást találók is, Nyírmeggyesen, Nyírtelken, Pocsajon, Mezõcsáton, Orgoványban, Ózdon, Rakamazon és Nagyváradon.

 

A helyi üzem dolgozói létszáma jelenleg 148 fõ. Ez a létszám egyrészt a korábban már az iparágban dolgozó szakképzett munkaerõbõl, másrészt betanított munkásokból áll. Az utóbbiak betanítását saját berkeinken belül, helyben oldjuk meg.

 

A jelenlegi dolgozói létszámból 30 fõ roma származású. Azért is fontos ez, mert itt õk is munkahelyre, stabil anyagi háttérre találhatnak.

 
 

Mindenképp igyekszünk továbbá a fiatalokat munkához juttatni. Nagy figyelmet szentelünk a fiatal, szakképzett munkaerõnek. Az által pedig, hogy szolgálati lakást is igyekszünk biztosítani számukra stabil hátteret biztosítunk az ide hozott szakembereknek.

 

 

-Úgy tudom, mindezek mellett akkreditált is a cég?

 
 

-Pontosan! Jelenleg 7 fõ megváltozott munkaképességû ember dolgozik nálunk.        

 

 

-Beszéljünk azért néhány mondat erejéig magáról a termelés növekedésérõl is. Azt hiszem kiváló indikátora mindez a cég fejlõdésének.

 

-Valóban érdemes nyomon követni az elmúlt évek termelési mutatóit. Még akkor is, ha sok helyütt csak száraz statisztikai adatoknak tûnnek. Sok beszédes tényt lehet itt megemlíteni.

 

2005-ben összesen 120.127, 2006-ban pedig már 137.650 pár lábbelit gyártott le a cég bérmunkában. Ebben az idõszakban 13,36%-os árbevétel növekedést könyvelhettünk el.

 

A 2006-os évrõl tudni kell, hogy ebben az évben alakult ki egy máig is kiválónak bizonyuló együttmûködés a német LUGINA SCHUFABRIK GmbH.-val. Errõl bõvebben is szólok majd.

 

2007 évben a társaság árbevétele 23,6%-kal nõtt az elõzõ idõszakhoz képest.

 

2008 végén ezek a számok már a következõképpen alakultak: a legyártott lábbelik mennyisége ez évben 160.205 pár volt, az árbevétel növekedése pedig 36,92%-ot tett ki az elõzõ évihez viszonyítva.

 

Az évek során változott a piac is. A belföldi piacra történõ termelés 2009-ben teljesen megszûnt. Sajnos Magyarországon kialakult egy igen rossz fizetési morál, mely - gondolom ezt nem kell bõvebben ecsetelni - teljesen ellehetetlenítette a hazai piacra történõ termelést. A német LUGINA SCHUFABRIK GmbH.-val még 2006-ban kezdõdõ, fokozatosan erõsödõ együttmûködés azonban szerencsés fordulatot hozott a cég életében, melyet mindenképp gyümölcsözõnek tartunk.

 

A német partnernek magas minõségi elvárásai vannak, melyeket a társaság igyekszik a legmesszebbmenõkig teljesíteni. Az együttmûködés ezáltal rendkívül jónak mondható. Talán jól példázza a külföldi partner megelégedettségét, hogy a LUGINA mára már mintegy napi 1600 pár lábbelire kért kapacitás-fejlesztést a közeljövõre vonatkozóan. Ehhez pedig minden segítséget meg is ad a társaságnak.

 

A nyersanyag beszállításáról és a kész termék elszállításáról partnerünk maga gondoskodik és mindezt saját költségén teszi, emellett pontosan és megbízhatóan fizet. 2010 elején egy rendkívül modern, az iparág legkorszerûbb gépeit magába foglaló gépsor beszerzését is nagymértékben finanszírozta. Mondani sem kell, hogy ez mind a mennyiségi, mind pedig a minõségi termelést nagyban elõsegíti.

 
 

Az elmondottakra alapozva társaságunk az idei évben nagyarányú létszám emelést is tervez, melynek jelenleg körülbelül a felénél tartunk. Év végéig az elmúlt évhez képest mintegy 90 fõvel szeretnénk növelni a foglalkoztatottak létszámát.

 
- Mindezek megvalósításához nem csak a piacnak, hanem az infrastruktúrának is fejlõdnie kell. Hol tartanak jelenleg ennek fejlesztésével?                                                                                           

 

 

-Mezõcsáti üzemünkben a megvásárlás óta új üzemcsarnokot építettünk, valamint a meglévõ épületek folyamatos korszerûsítésére, fejlesztésére, bõvítésére és felújítására került sor. Végrehajtottuk az épületek villamos és épületgépészeti hálózatának teljes modernizálását, nyílászáró cseréket, új hulladéktároló került kialakításra, a belsõ burkolatok teljes cseréjét végeztük el. Ez a beruházás 2009 januárjában fejezõdött be és került átadásra.

 

Az élet azonban nem állt meg. A német ügyfél megelégedettségére, valamint arra alapozva, hogy a térségben igen magas a munkanélküliek száma, akik közül sokan a volt cipõgyárban dolgoztak, 2009 májusában a cég újabb ingatlanrészt vásárolt meg. Az ingatlanrész területe 116,78 m2. Az itt álló épületek nagy része a megvásárláskor sok helyütt bizony romos állapotban volt.

 
 
 

Az egykor üzemként funkcionáló, több épületet is magába foglaló ingatlant teljes egészében felújítottuk. Ez magába foglal egy 1000 m2-es üzemcsarnokot, illetve kiszolgáló egységeket is.
A felújítási munkák már a befejezéshez közelednek. A jelenleg folyó legnagyobb beruházás az üzemcsarnok felújítása. Itt kapott helyet egy igényesen, igazi európai színvonalon kialakított étkezõ, a most kialakításra kerülõ üzemi büfé, nõi és férfi öltözõ, zuhanyzó, a mûvezetõi iroda, készáru raktár, kazánház, kompresszorház is. A munka rendkívül sokrétû, a megvalósult feladatok közül csak néhányat sorolnék fel: szükség volt a tetõszerkezet teljes cseréjére, az elektromos, illetve épületgépészeti hálózat teljes felújítására, a nyílászárók és a burkolat cseréjére, épület szigetelésre,  a napkollektoros fûtési rendszer kialakítására is.

 

Rendkívül nagy figyelmet szentelünk az igényes környezet kialakítására is. Az udvart térburkolóval láttuk el, a közlekedési útvonalak közötti területen pedig igényesen kialakított parkok kaptak helyet saját locsoló rendszerrel, díszfákkal, virágokkal. Nagy jelentõsége van ugyanis a környezetnek, melyben a munka folyik. Hatással van mindez egyrészt az itt dolgozók közérzetére, de az ide látogatók elsõ benyomására is.

 

A felújított üzemcsarnokban újabb 40 fõ foglalkoztatását tervezi a társaság.

 

Erre alapozva pedig tervben van, hogy 2010 májusától plusz napi 400 pár, 2011 májusától pedig plusz napi 800 pár termelésnövekedést érhetünk majd el.

 
 

Az ezzel kapcsolatos másik fontos dolog, hogy az összes felújítási munkát, mely a területen folyik és folyt, úgy igyekeztünk koordinálni, hogy helyi, illetve környékbeli vállalkozók és alkalmazottaik végezhessék. Ezzel is enyhítve a kistérség munkanélküliségbõl adódó problémáin.

Miközben Nagy Dénesnével beszélgettünk, nyilvánvalóvá vált, hogy Tiszakeszin óriási dolog történik, olyan, amely sajnos egyre ritkább hazánkban: agilis emberek keze nyomán poraiból feltámad egy valaha jól termelõ hazai üzem, mely kis híján az enyészeté lett és XXI. századi színvonalon folytatja mindazt, amiért eredetileg is létrejött évtizedekkel ezelõtt.  

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!