Borversenyt rendeztek Tibolddarócon
A Bükki borvidék Hegyközségi Tanácsa, Tibolddaróc Önkormányzata, valamint a Tibolddaróc-Kács-i Hegyközség szervezésében 2010. április 24-én Tibolddarócon megrendezésre került a XIV. Bükki borverseny. A rendezvény fõvédnökségét Tállai András önkormányzati képviselõ, Mezõkövesd polgármestere vállalta.

Hirdetés_______________________________________________________________________





 

A helyszínt a tibolddaróci II. Rákóczi Ferenc általános iskola biztosította, itt került sor a 161 borminta begyûjtésére is. Szép számmal érkeztek minták mind a helyi termelõktõl, mind a borvidék többi településérõl – például Kács, Sály, Bogács, Cserépfalu, Miskolc, Edelény, Bükkaranyos, Nyékládháza, Mályi. A minták kb 55 %-a fehér-, 5% rozé-, 40% vörösbor. Szép számban neveztek a helyben nagy területeken elõforduló Medinával, vagy például Zenitekkel, Olasz Rizlingekkel, de ugyanúgy voltak világfajták, pl. Chardonnay, Cabernet Sauvignon.
A rendezvény a regisztráció, és reggeli után a rendezõség, és a fõvédnök megnyitójával kezdõdött, majd a borbírálattal folytatódott, melyen helyi, borvidék más településérõl származó, szomszédos borvidékekrõl származó vegyes összetételû borbíráló bizottságok, termelõk vettek részt.
A bírálatot követõen az ebéd elfogyasztása után nyitott pincék várták a bírálókat, meghívottakat. Ennek keretében a Szabó Pincét, Szucskó Pincét, Mezei Pincészetet lehetett végigjárni, és bort kóstolni. Ez alatt történt a borok kiértékelése. Az eredményhirdetésre, ajándéktárgyak, nyeremények kiosztására 17:00 órakor került sor.
A 161 borból 4 nagy arany érem, 52 aranyérem, 61 ezüstérem, 29 bronzérem, 15 oklevél született. Érdekességképpen a 4 nagyarany mindegyike fehérbor, illetve az aranyérmes borok közé is csak kis számban kerültek vörös borok, ez talán annak tudható be, hogy sok fiatal vörösborral neveztek a termelõk. Általánosságban elmondható, hogy taroltak a szép fehérborok.
Az eredményhirdetés közös koccintással zárult a késõ délutáni órákban.
A sikeres megrendezéshez nagyban hozzájárultak az alábbiak, ezért köszönet illeti õket: a fentebb említett szervezõ testületek-és vezetõik, az iskola vezetõi, tanárai, dolgozói, a segítõ tanulók, a konyhai dolgozók, nyitott pincék szervezésében résztvevõk, a helyi Borklub segítõi, szállításban-szervezésben segítõk, informatikai segítséget nyújtók, barátok, szponzorok, felajánlásokat nyújtók.

Adjon hírt ismerõseinek errõl a cikkrõl a közösségi oldalakon! Kattintson az ikonokra!

Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!