Testületi ülés volt Mezõnyárádon
2009. szeptember 7-én ülésezett ismét - a nyári szünet után elõször - a mezõnyárádi képviselõ-testület. Összesen 7 napirendi pontot vitattak meg az ülésen.
Napirend elõtti felszólalásban Tóth Sándor képviselõ visszautasította az elõzõ ülésen Kolyvek István képviselõ által megfogalmazott véleményt, miszerint õ a felelõs az elõzõ intézményfenntartó-társulás felbomlásáért.
Nehezményezte, hogy távollétében mondta el ezeket, és felhívta képviselõtársa figyelmét, hogy a belsõ ellenõrzés nem mutatott hiányosságot, szabálytalanságot.

Kolyvek István válaszában elmondta, hogy Sály, Bükkábrány teljes testülete, és több mezõnyárádi képviselõ is úgy gondolta, hogy Tóth Sándorral nem tudnak együttmûködni a társult intézmények vezetõjeként.


Hirdetés_______________________________________________________________________





Ezt követõen az elsõ napirendi pontban a 2009.évi költségvetésen belül a pótelõirányzatok módosítására került sor, a technikai jellegû módosítást egyhangúlag támogatták.
A 2.napirendi pontban az önkormányzat 1.félévi gazdálkodásáról adott tájékoztatót a polgármester.Elhangzott, hogy a kintlévõségek behajtására szerzõdést kötnek.A Falunap költsége 716 ezer forint volt. A kiadások tekintetében jelentõs tételként jelentkezik a konyhában tönkrement gázüst pótlása, valamint a jegyzõ 35 éves jubileumi jutalma. Összesen mintegy 4,5 millió forintnyi felhalmozódott kiadást kell kiegyenlíteni.
A hitelállomány 18 millió 800 ezer forint, viszont szeptember hónapban adóbevételek lesznek, így várhatóan nem emelkedik a tartozásállomány.
Az önkormányzat 1,1 millió forintot kapott vissza az elõzõ intézményfenntartó-társulásból étkezési támogatás jogcímen, míg az állami normatívából közel 10 millió forint maradt fel az iskola és az óvoda tekintetében, ezt az új társulás gesztortelepülése vette át.
A 3.napirendi pontban a Szociális Bizottság átruházott hatáskörben végzett munkájáról volt szó.
Elhangozott, hogy az elmúlt 2 évben 100 kérelmet bíráltak el a bizottsági üléseken. 2007-ben 27, 2008-ban 20 kérelem vonatkozott átmeneti segélyre, erre 410 ezer forintot osztottak ki. Ápolási díjat 2007-ben 12, tavaly 11 fõnek fizettek ki. Ennek 90 %-át az állami költségvetés megtéríti.Temetési segélyt is adtak néhány esetben, ennek összege 10 ezer forint állandó jelleggel.
A szociális étkezést 2007-ben 26, 2008-ban 28 személy igényelte.
Elhangzott, hogy változások várhatók a segélyezésnél kért igazolások tekintetében. Szigorúbban kell majd eljárniuk, a jövedelemigazolás mellett a betegség, rokkantság igazolását is meg kell tennie a kérelmezõnek. A testület tagjai egyhangúlag elfogadták a beszámolót, a bizottság munkáját kiemelkedõen jónak minõsítették.
A Tisza-tavi Hulladékkezelõ Társulás, ezen belül a rekultivációs pályázattal kapcsolatban létrehozandó társulás 3 alapdokumentumát fogadták el a 4.napirendi pontban. A KEOP pályázat költségeihez a 42 településnek létszámarányosan kell hozzájárulnia, Mezõnyárád 173 ezer forintot fizet a 10 milliós költségbõl.A pályázat gesztortelepülése Tiszafüred. A képviselõk egyhangúlag elfogadták az alapító okirat, a szervezeit és mûködési szabályzat, és társulási szerzõdés kiküldött változatát.
Az 5. napirendi pontban a teniszpálya bérbadásáról tárgyaltak a képviselõk. Elhangzott, hogy 20 évre vennék bérbe a pályát, ezzel kapcsolatban egy szerzõdés-tervezetet hozott az ülésre Farkas Pál képviselõ.A képviselõk ugyanakkor az ülés elején kapták meg a papírt, így azt kérték, hogy errõl a következõ ülésen tárgyaljanak.
A 6. napirendi pont a Kolyvek István által beterjesztett, a "Hogyan hajtja végre Sárosi Ferenc polgármester a testület határozatait?" címû pont volt.A képviselõ 2 esetet idézett fel. Egyrészt a trianoni emlékoszloppal kapcsolatos döntés végre nem hajtását kifogásolta, másrészt kitért arra, hogy a képviselõ-testület legutóbbi ülésén a körjegyzõséghez való csatlakozást a képviselõk többsége nem támogatta, ennek ellenére a polgármester egy véleménykérõ lapon a lakossághoz fordult. Kérte, hogy mindezekért határozatban marasztalják el a polgármestert.
A polgármester elmondta, hogy továbbra is fenntartja álláspontját, és aláírásgyûjtést kezdeményez a körjegyzõséghez való csatlakozással kapcsolatban.
A 7.napirendben az idõszerû feladatok között szó volt arról, hogy egy mobil garázst épített egy mezõnyárádi lakos a posta mögötti területen, ám ezzel kapcsolatban nem szükséges építési engedélyért folyamodni, és fennmaradási engedély sem szükséges. Viszont a közterület használatért fizetni kell, márpedig az építmény közterületen áll, így bérleménnyé kell minõsíteni. A kérdésben a következõ ülésen döntenek majd.
A polgármester a háziorvosi szolgálat mûködésével kapcsolatban problémákról értesült a lakosság részérõl, ezért errõl is egyeztetni kíván a háziorvossal.A községi konyha mûködésének költsége sokba kerül, ezért újra foglalkozni kell a kérdéssel-mondta el Sárosi Ferenc polgármester.
A világítás-korszerûsítés során beépített, költségtakarékos eszközök megvásárlása lehetségessé vált az önkormányzat részére, ez mintegy 92 ezer forintba kerül.
A Forgács Ló Kft.-nek 150 ezer forint támogatást szavaztak meg, a szeptemberben megrendezett verseny költségeit ilyen összegig támogatják számla ellenében.
A közmunka programban jelenleg 5 nõi és 7 férfi dolgozó van-hangzott el. Elkészült két hirdaeõtábla, a temetõnél pedig térképet helyeztek el a faluba látogatók tájékoztatása érdekében. A képviselõk kérték, hogy szemetesládákat is helyezzenek ki a buszmegállókhoz.
Végül képviselõi kérdés érkezett arra vonatkozóan, hogy megtekinthetõk-e azok a levelek, amelyek a polgármester által kitett ládákba érkeztek? A válasz igen volt.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!