Az Új Magyarország Fejlesztési Terv által, az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében kiírt pályázat sikeres pályázóiként Tard községben megvalósult az Orvosi Rendelõ és a Községháza komplex akadálymentesítése.
Tard Község Önkormányzata törvényi kötelezettségének teljesítése érdekében 2007. szeptemberében sikeres pályázatokat nyújtott be az Orvosi Rendelõ és a Községháza akadálymentesítésére.
Az állami és az Európai Unió által nyújtott támogatásnak, és az Önkormányzat által biztosított forrásnak köszönhetõen 10.398.030 Ft értékû beruházás valósulhatott meg az Orvosi Rendelõben.
A Községháza komplex akadálymentesítése során az elõzõvel azonos forrásokból 10.621.585 Ft értékû beruházás valósult meg.
Hirdetés_______________________________________________________________________





Az Orvosi Rendelõ és a Községháza komplex akadálymentesítése során az épület közelében akadálymentes parkolót létesítettek, az épületek bejárataihoz a kerekesszékkel, illetve babakocsival közlekedõk bejutását könnyítõ rámpákat építettek.
A fizikai akadálymentesítés keretében az épületek ajtait kicserélték, akadálymentes mosdókat és WC-ket építettek, valamint a mozgáskorlátozottak érdekében a küszöböket eltávolították.

Az infokommunikációs akadálymentesítés biztosítása érdekében a Polgármesteri Hivatalban akadálymentes Internet hozzáférési hely, információs pult létesült, a közlekedõ útvonalak mentén a burkolatban vezetõsávok kialakítására, az ajtók kontrasztos festésére került sor, a hallássérültek kommunikációjának segítésére pedig indukciós hurok rendszereket telepítettek az épületekbe.
Akadálymentesítésre került Tard község honlapja is.

A megvalósult beruházásnak köszönhetõen a településen élõk számára az önkormányzati, egészségügyi és igazgatási szolgáltatások elérhetõbbé váltak.

Czufor József, Tard polgármestere elmondta, hogy az esélyegyenlõségi törvény írja elõ az akadálymentesítést, mely mint fogalom egyre nagyobb körben ismert, és egyre szélesebb értelemben alkalmazzák.

Alapvetõ értelmezése szerint a fizikai, szellemi és érzékszervi fogyatékkal élõk számára olyan környezet kialakítását jelenti, mely segíti korlátok nélküli közlekedésüket, tájékozódásukat, és általában minden olyan tevékenység elvégzését, amelyben fogyatékosságuk miatt akadályoztatva vannak.
Kiszélesítve a kört, ugyanez a segítség hasznára lehet az idõsebbeknek is, de akár mindannyiunknak.

A fogyatékosság megnyilvánulása és mértéke igen sokféle lehet. Más segítségre van szüksége egy gyengén látó, vagy akár teljesen vak embertársunknak, ismét más segítséget vár el egy rosszul halló ember.
Súlyos, halmozott fogyatékosság esetén már segítõre is szükség van.  A komplex akadálymentesítés célja,  a különféle fogyatékosságban szenvedõk egyszerre történõ "kisegítése".
(fotó:Kleszó András - forrás: www.tard.hu
)
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!