Testületi ülés volt Mezõnyárádon
Június 11-én testületi ülést rendeztek Mezõnyárádon, melyen összesen 9 napirendi pontot vitattak meg a képviselõk.Elsõként a fõút felújításával kapcsolatos pályázat ismételt beadásáról döntöttek, ugyanis újra lehetõség van a támogatás elnyerésére.
Az elõzõ kiíráson forráshiány miatt nem sikerült pénzhez jutni.A mostani anyag elkészítését az elõzõekben közremûködõ pályázatíró cég nem vállalja, így más megoldást keres az önkormányzat.A képviselõk egyhangúlag támogatták a pályázat beadását.

Az ülésrõl készült felvételt teljes egészében megnézhetik az Eleven Televízióban június 18-án, csütörtökön 17 óra 30 perctõl.

Hirdetés_______________________________________________________________________






A 2. napirendi pontban a hitelszerzõdés meghosszabításáról döntöttek, mivel a jelenlegi szerzõdést június 15-ig határozattal kell meghosszabítani.A képviselõk egyhangú igennel szavaztak ennek ügyében.
A 3. napirendi ponttól kezdõdõen a mezõkeresztesi székhelyû oktatási-nevelési intézményfenntartó-társuláshoz való csatlakozás kapcsán hoztak döntéseket a képviselõk. A megállapodásokról az óvoda és az iskola esetében még nem hozztak döntést, mivel bizonyos információk, anyagok nem álltak rendelkezésre, ugyanakkor a 3.napirendben egyhangúlag elfogadták a Napközi Otthonos Óvoda Alapító Okiratát, míg a 4.napirendben szintén egyhangú igennel megszavazták az Általános Iskola Alapító Okiratát, melyeket a korábbi ülésen már kézhez kaptak a képviselõk.
Az 5.napirendben az óvodai intézményfenntartó-társuláshoz való csatlakozásról volt szó. A május 18-ai ülésen azért nem tudtak dönteni, mivel a korábbi, bükkábrányi székhelyû társulás megszûnése, és az újhoz való csatlakozás idõpontja között eltérés volt.Ezt a kérdést mostanra sikerült tisztázni,így július 1-tõl Mezõnyárád a mezõkeresztesi székhelyû társuláshoz csatlakozik, amelynek tagjai így Mezõkeresztes, Csincse, Vatta, Borsodgeszt, Mezõnyárád, és Sály lesznek. Felmerült, hogy az óvoda létszámcsökkentésével foglalkoznak-e jelen pillanatban, a polgármester válaszában elmondta, az óvoda várható gyereklétszáma miatt a létszám lefaragása nem lehetséges a közeljövõben.A képviselõk egyhangúlag támogatták a csatlakozási szándékot.
A 6. napirend az iskolai intézményfenntartó-társuláshoz való csatlakozásról szólt. Ennek kapcsán merült fel, hogy a bükkábrányi intézmény korábbi igazgatója milyen minõségben tér vissza a mezõnyárádi iskolába, tanár vagy igazgató lesz, illetve kinek van kompetenciája ebben a kérdésben dönteni.
A székhelyiskola jogköre a döntés, az adott település polgármesterének egyetértésével-hangzott a polgármester válasza, aki elmondta, Tóth Sándor kinevezését támogatja az tagiskola igazgató posztjára, a korábban igazgatóként dolgozó kolléganõ pedig tanítani fog.A képviselõk egyhangú igennel megszavazták a csatlakozáshoz szükséges határozati javaslatot.
A 7.napirendben a körjegyzõséghez való csatlakozásról volt szó. A polgármester indoklásában elmondta, hogy a költségtakarékosság, és a jegyzõvel való együttmûködés hiánya motiválta abban, hogy ismét elõhozza ezt a kérdést. Amennyiben a testület nem támogatja ebben, a lakossághoz fog fordulni egy levéllel, amely papír alsó részének visszaküldésével mindenki elmondhatja majd véleményét a kérdésben.
Ezek után több képviselõi kérdés is felmerült: egy korábbi, külsõ vizsgálat kitûnõnek találta a hivatal munkáját, ez megkérdõjelezi a polgármester szándékát.Más vélemény szerint ebben a kérdésben a következõ testületnek kellene dönteni. A képviselõk kifogásolták továbbá, hogy a lakossághoz eljutatandó levelet most látták elõször, valamint az ügyintézés menetével, és helyben maradásával kapcsolatban is kételyek merültek fel.
Végül 3 igen, 6 nem, és 1 tartózkodás mellett elutasították a polgármester felvetését, hogy elõzetes tárgyalásokat kezdjen egy esetleges körjegyzõség megalakításával kapcsolatban.
A 8.napirendben a temetõ gondozási feladatainak ellátásával kapcsolatos beadványt vitattak meg a képviselõk, amely után megszavazták, hogy a temetõ korábbi gondnoka végzi majd ezt a feladatot karitatív módon.
A 9. napirendben az indítványok, javaslatok között szó volt arról, hogy a játszótéri eszközök megújításával kapcsolatban terv készül, így egy esetleges pályázat esetén elõ lesz már készítve az anyag. Várhatóan 30-40%-os önerõ szükséges majd mindehhez.
A fürdõberuházással kapcsolatban a polgármester nem tudott újabb információhoz jutni, ugyanis a terület gazdája jelenleg is kórházi kezelés alatt áll.
Ezt követõen Kolyvek István képviselõ kért szót, aki elmondta, hogy a bükkábrányi intézményfenntartó-társulás felbomlása véleménye szerint a körzeti iskola igazgatójának hibája volt.Úgy gondolja, a másik két település képviselõi, és a mezõnyárádi testület tagjai ezt hasonlóan látják.Továbbá, véleménye szerint megkezdõdtek a "helyezkedések" a jelenlegi helyzethez igazodva.
További hozzászólásában az egyik nyugdíjba vonult konyhai dolgozó véleményét tolmácsolta, aki annak adott hangot, hogy a polgármester nem jelent meg a búcsúztatóján, és több évtizedes munka után ez õt meglepte. Továbbá elmondta, hogy a választások elõtt õt személyesen megkereste, hogy támogassa a voksolás során.
A polgármester válaszában elmondta, hogy az iskolatársulás felbomlásának okairól õ nem vitázik, míg a konyhai dolgozó búcsúztatójáról nem tudott, a választások elõtt pedig õ nem kereste fel a fentebb említett témában.
A képviselõ a továbbiakban azoknak a leveleknek a sorsa iránt érdeklõdött, amelyeket a polgármester által kihelyeztetett ládákba dobhat a lakosság.A polgármester válaszában elhangzott, hogy õ bontja fel a leveleket, amelyek kapcsán a Nyárádi Krónikába ír majd cikket, választ adva a felmerült kérdésekre, véleményekre. Erre viszontválaszként érkezett, hogy miért õ egyedül bontja fel és láthatja a leveleket?
A képviselõk a továbbiakban temetõi díjak felülvizsgálatát kérték, valamint az iskola fõbejárata melleti épület mihamarabbi lebontása is szóba került.
Az augusztus 20-ai falunapot idén is a már megszokott idõpontban tartják, errõl is döntöttek a képviselõk. A polgármester felvetette, hogy egy héttel korábban tartsák a rendezvényt, ám végül abban maradtak, hogy 20-án, illetve várhatóan 21-én is lesznek programok.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!