Testületi ülés volt Mezõnyárádon
Mezõnyárádon május 18-án tartotta soron következõ ülését a képviselõ-testület, amely alkalommal 10 napirendet tárgyaltak meg a képviselõk.
 
Elsõként  a Többcélú Kistérségi Társulásban folyó munkáról adott tájékoztatót a polgármester. A társulás célja többek között, hogy az egyes települések válláról levegyen bizonyos feladatokat, illetve munkaszervezetével segítse a hatékony együttmûködést, az információáramlást.
Aktuális hír a társulással kapcsolatban, hogy a bükkábrányi ügyelet megszûnésével már csak Mezõkövesden van a térséget ellátó orvosi ügyelet 2 orvossal.
 
Hirdetés_______________________________________________________________________





A kistérség települései azért döntöttek az egy székhellyel mûkõdõ ügyelet mellett, mivel korábban a bükkábrányi ügyelet mûködési költségeihez 52 Ft/hó/lakos hozzájárulást kellett fizetni, ez a mezõkövesdi ügyeletnél 27 Ft volt. Az átszervezéssel ugyanakkor ez az összeg 16 Ft-ra csökkent, mivel több lakost látnak el ugyanakkora személyzettel.

További hír még, hogy a már meglévõ, a kistérség települései által használható 40 fõs busz mellé egy újabb jármû beszerzésére nyert támogatást a társulás.
A beszámolót egyhangú igennel elfogadták a képviselõk.
A 2.napirendi pontban a lejárt határidejû határozatokról adott tájékoztatót a polgármester, amelyet szintén egyhangúlag elfogadtak a jelenlévõ képviselõk.
A 3.napirendben a mûködésképtelen önkormányzatok támogatására kiírt pályázat beadásáról döntöttek a képviselõk.
Május 20-ig kell benyújtani a kérelmet, Mezõnyárád 20 millió forintra pályázik ebben a körben. Az majd a késõbbiekben derül ki, mennyit kap meg ebbõl a település. A pályázat beadását egyhangúlag támogatták a képviselõk.
A 4. napirendi pontban az oktatási-nevelési intézmények terén végbemenõ változásokról volt szó. Zajlanak az egyeztetések a mezõkeresztesi önkormányzattal, mint a társulás gesztortelepülésével.Mivel még jelenleg a bükkábrányi társulásból való kilépés, és az újba való átlépés idõpontja nem fedi egymást, ezért a megbeszélést, és a konkrét döntések meghozatalát egy késõbbi testületi ülésre napolták el.
Az 5.napirendi pontban a szentistváni központú, a szennyvízberuházásra alakított víziközmû társulás társulási megállapodását módosították, a formai jellegû döntést egyhangúlag támogatták a képviselõk.
A 6.napirendi pontban szintén a víziközmû társulással kapcsolatban döntöttek a képviselõk, az alapító okiratot, és a társulás államháztartás rendszerén belüli átsorolását szavazták meg 7 igen, 2 tartózkodás mellett. A beruházással kapcsolatban elhangzott, hogy Mezõnyárádon, és Mezõnagymihályon még nem teljes a helyreállítás, ezért ebben az ügyben még lépéseket tesznek az illetékesek.
A 7. napirendi pontban a Polgármesteri Hivatal alapító okiratának módosítása, illetve az államháztartás rendszerén belüli átsorolása volt a téma. Ez szintén formai döntés, az államháztartás reformjához kapcsolódóan van erre szükség.
Idõ közben az egy hiányzó képviselõ is megérkezett, a szavazás során 8 igennel, 2 tartózkodással fogadták el a határozatot.
A 8. napirendben egy síremlékállítással kapcsolatos panaszt vizsgáltak meg. Volt olyan vélemény, hogy a két érintett kössön kompromisszumot, míg más vélemények szerint jobban be kell tartatni azt a szabályozást, hogy a temetõben végzett munkát minden esetben be kell jelenteni. Az ezzel kapcsolatos rendeletet többek véleménye szerint módosítani szükséges a késõbbiekben.
A 9.napirendi pontban 50 ezer forint természetbeni támogatást szavaztak meg a Bükkalja Közhasznú Diák- és Tömegsport Egyesületnek, akik Mezõnyárádon a karateoktatást végzik. Szándékaik szerint ezzel segítik a versenyekre való eljutást, valamint az ezekre való felkészülést. Októberben Egerben a sportág világbajnokságát rendezik majd meg, míg decemberben Szerencsre utaznak a versenyzõk az országos bajnokságra.
A 10. napirendi pontban, az indítványok, javaslatok között a polgármester megköszönte a majális létrejöttében, és lebonyolításában segédkezõknek a közremûködést: a Szülõi Munkaközösség, a pedagógusok mellett a polgárõrség tagjainak, a helyi lovasegyesületnek, és a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak is megköszönte a segítséget.
Elhangzott, hogy május 4-tõl a közmunkaprogram folytatásában 3 fõ nõi dolgozó végzi az iskola takarítását, 7 férfi dolgozó pedig a közterületek gondozását látja el.
A talajterhelési díjból közel 1,2 millió forint folyt be-hangzott el az ülésen. A képviselõi hozzászólások között szó volt arról, hogy az óvoda mögötti területen, a tervezett fürdõberuházás helyszínén ismét parlagfüves, gazos a terület. A Kossuth utcán a szennyvíz-beruházás során betemették a vízelvezetõ árkot, az ott lakók jogos igénye, hogy a helyreállítás során ezt is vegyék fel a javítandó hibák közé.Szóba került, hogy a köztéri szeméttárolók elkészítését rá lehetne bízni a közmunkásokra.
A Vöröskereszt részérõl elhangzott, hogy Mezõkövesen minden vasárnap 3 órától foglalkozásokat szervez fogyatékos fiatalok részére a katolikus egyház keretében mûködõ alapítvány, amelyre szeretettel várják a mezõnyárádi résztvevõket is.
A május 24-ei búcsú helyszíne nem változik az idén, a TSZ kertben tartják meg.
Két kiállítás is nyílik Mezõnyárádon: az Eleven Televízió és a bükkábrányi Könyvtár szervezésében május 22-én 17 órakor tartják a "Tájaink és kincseink" címû természetfotó kiállítás megnyitóját,amelyre minden érdeklõdõt szeretettel várnak.A kiállítás június 4-ig, minden nap 13-19 óráig tekinthetõ meg a házasságkötõ teremben. A kiállítás a búcsú napján is nyitva tart, ugyanakkor május 31-én, és június 1-én zárva lesz.
A másik tárlat, Nagy István mûvésztanár kiállítása május 29-én délután 17 órakor nyílik meg a Polgármesteri Hivatalban, és egy hétig lesz látogatható.
A képviselõk elismerésüket fejezték ki az Eleven Televízió munkatársai részére annak a díjnak kapcsán, amelyet a Helyi Televíziók Országos Egyesületének "Helyi Érték Díj" pályázatán nyertek el. A mezõkeresztesi Szervita Nõvérek Gyermekotthonáról készült film a "Nõi portrék" kategória fõdíját nyerte el a helyi televíziók legnagyobb és legrangosabb megmérettetésén. A filmet várhatóan az ország több televíziójában is mûsorra tûzik majd.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!