A Mezõkövesdi székhelyû Helyi Védelmi Bizottság 2009. április 23-án Védelmi Felkészítés címen egy délelõtti elméleti felkészítést és egy délutáni viharkár – vízkár elhárítási gyakorlatot rendezett.
A gyakorlat egyik kiemelt célja volt, hogy a felkészítendõ állománynak a kistérség településeinek polgármestereinek, jegyzõinek be tudják mutatni egy esetleges katasztrófahelyzetben közremûködõ szervezetek közötti összehangolt munka hatékonyságát.

 

Hirdetés_______________________________________________________________________





A gyakorlati tapasztalatok alapján a Mezõkövesdi Kistérségben élõ lakosságnak az elmúlt években többször kellet szembe nézniük a rendkívüli idõjárás okozta veszélyhelyzetekkel.

Az egyre intenzívebb viharok mellett esély van a rendkívüli ár- és belvízi viszonyok kialakulására. A környezõ hegyvidéki vízgyûjtõkrõl érkezõ hóolvadásból, nagy esõzésekbõl keletkezõ és itt torlódó árhullámok, nagy kiterjedésû elöntések, helyi vízkárok miatt, árvizek (rendkívüli árvizek), belvizek ellen, gyakran szükséges védekezni.

A kritikus helyzet felszámolása a különbözõ szervezetektõl széleskörû együttmûködést, gyors és hatékony koordinációt követel meg, mely tevékenység elérheti, vagy meghaladhatja a helyi Védelmi Bizottság szintjét is. Az eredményes munka egyik alapfeltétele a vezetõk, a polgári védelmi szakalegységek, az elsõdleges beavatkozók körébe tartozók, és az együttmûködõk elméleti felkészítése, gyakoroltatása.
A délelõtt folyamán a résztvevõk elõadásokat hallhattak többek között a polgármesterek, jegyzõk honvédelmi és polgári védelmi kötelezettségérõl, a Vis-maior keret, pénzügyi segítség igénylésérõl, a katasztrófák esetén végrett rendõri feladatokról valamint a viharok pusztító hatásainak kezelésérõl.

Délután a gyakorlatban is láthatták a katasztrófák esetén együtt dolgozó egységek, szervek munkáját. Az elképzelt helyzetben vihar és árvízkár elhárításán dolgoztak a szakemberek. A gyakorlatban részt vettek Mezõkövesd Város Önkormányzat polgári védelmi törzs.

Mezõkövesd város polgári védelmi szervezete: mûszaki mentõ alegység.
BAZ. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Mezõkövesd Polgári Védelmi Iroda.
Mezõkövesd, Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóság
Mezõkövesd, Rendõrkapitányság
ÁNTSZ helyi Szervezete
Émász
Spider speciális mentõcsoport
Mezõkövesd Polgárõrség

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!