Konferencia a válságkezelés helyi módszereirõl
A Dél-borsodi Leader Egyesület „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történõ kommunikációja” címmel konferenciát rendezett április 8-án Mezõkeresztesen, a Kossuth Lajos Körzeti Általános Iskolában.
A rendezvény alkalmával elõadásokat hallhattak többek között munkahelymegtartó-támogatásokról, hitelprogramokról, pályázati lehetõségekrõl, a megújuló energiák hasznosításáról, és a turizmus fejlesztésérõl is.

Hirdetés_______________________________________________________________________






dr.Dózsa György, Mezõkeresztes polgármestere köszöntõjében elmondta, hogy éppen a vidékfejlesztési program keretében nyert pályázatuk miatt zajló felújítási munkálatok okán kellett az iskola aulájában megtartani a konferenciát. Ígérete szerint a következõ fórumra már az új konferenciateremben kerülhet majd sor.

A konferencián jelen voltak a pályázni kívánó cégek képviselõi, polgármesterek és neves szakemberek, valamint a vidékfejlesztési iroda munkatársai.
A jelen lévõk információkat kaphattak a hitelprogramok mûködésérõl, és igénybevételérõl, az észak-magyarországi régió aktuális pályázati lehetõségeirõl. Szó esett a folyamatban lévõ pályázatok elbírálásának módjáról és annak jelenlegi állásáról.

Elsõ elõadóként Kuzmi István, a Borsod Takarék Takarékszövetkezet elnöke beszélt a gazdasági válság hatásairól, a pénzpiac aktuális állapotáról, és a lehetséges kiútról.
Elõadásában szó volt a pályázatokhoz kapcsolódó hitellehetõségekrõl, és arról, milyen szerepe van a bankoknak a pályázati folyamatban.

Murányi Norbert, a Dél-borsodi Leader Egyesület területi referense beszámolt arról, hogy októberig újabb pályázatok beadására nyílik lehetõség.

Dr. Magda Sándor országgyûlési képviselõ, a gyöngyösi Károly Róbert Fõiskola rektora az új típusú energetikai megoldásokkal kapcsolatban tartott elõadást, amelyeknek jövõje lehet a vidéki lakosság körében.
Javaslata szerint a közösségi intézmények energiaellátását, fûtését zöld energiával lehet és kellene megoldani. A tervek megvalósításához legnagyobb beruházást egy kazán jelentené, de ennek fûtését már a mezõgazdasági nyesedékekkel és egyéb fel nem használt haszontalan növények égetésével üzemeltetné.
A fõiskola mérnökeinek számítási szerint ez a rendszer jelentõs megtakarításokat hozna a településeknek. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az égés során keletkezõ szén-dioxidot olyan körülmények között juttatják a levegõbe, hogy ezek a növények az égés elõtt életük során az üvegházhatást okozó gáz többszörösét kötötték meg, szemben a gázfûtéssel.
A rektor elõadásában kifejtette álláspontját, miszerint a vidék fejlõdését csak a programban szereplõ, eddig ki nem használt területek felélesztésével lehet életre kelteni.

Vaszkó Csaba, a Természetvédelmi Világalap (WWF) képviselõje hasonló lehetõségekrõl tartott szemléletes bemutatót. Fõként a Tisza-vidéki területekben rejlõ lehetõségeket ismertette. A válságkezeléssel kapcsolatban alternatívákat javasolt a közmunkások foglalkoztatására.

Dr. Dávid Lóránt, a Károly Róbert Fõiskola Turizmus és Területfejlesztési Tanszékének vezetõje a vendéglátás egy olyan szemléletét próbálta átadni, ami több irányelvet egyesít.Fontos a körültekintés, az összefogás és a szemléletváltás, a turizmus minden résztvevõjére vonatkozóan.

Az elõadások prezentációit letöltheti az egyes címekre kattintva:

-Válságkezelés és Pályázati lehetõségek az Észak- Magyarországi Régióban

-ÚMVP-III. tengelyes pályázati lehetõségek: Falumegújítás;  Vidéki örökség megõrzése;
Mikro-vállalkozások létrehozása, fejlesztése; Turisztikai tevékenységek ösztönzése

-Kézfogás a Magyar Vidék fejlõdéséért :Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!