Rongálások,vandalizmus Mezõnyárádon-Videóval!
Írta: Eleven Televízió   
2009. február 10. kedd, 18:32
„Vár állott, most kõhalom…” Idézhetjük a Himnusz költõjét e sorral, akkor is ha egy "szellemi" várról, egy templomról van szó.
Azonban ez a kõhalom nem dicsõséges, vagy elbukott, de bátor harcok martaléka, hanem olyan gyarló embereké, akik nem tisztelik azt az örökséget, amit elõdeink hagytak ránk.
Arra sem vetnek ügyet, hogy ha folytatják vandál pusztításaikat, akkor az õ utódaiknak valóban csak kõhalom marad tanúbizonyságul  a múltunkból..

Hirdetés_______________________________________________________________________






Bizonyára más szemlélet képviselõi a kõmûves munkát a mezõnyárádi kistemplom falain gyakorló szakszerû rombolók, mint azok, akik a több száz éves romok maradványain nem a lyukakat szeretnék nézegetni, vagy a falak alá kupacolt kõhalmokban bukdácsolni, miközben a történelmi örökségünket csodálják.
Ha kerítést helyeznének a kistemplom védelmére, talán úgy járna, mint a házasságkötõ termet körülvevõ fából készült kerítés, amelyet bizony nem csak az idõ vasfoga kezdett ki:a polgárõrök tapasztalatai alapján néhány személy a falun keresztül vonulva, bizonyos éjszakákon felkéri egy táncra a kerítésleceket.
Így formálódik a falu látképe, pontosabban amortizálódik, kitéve néhány vandál személy önkényének, akik talán nem is a hozzávetõlegesen 1800 mezõnyárádi lakos közé tartoznak, akik büszkék a falu tisztaságára és a község nyújtotta örökségekre.
Ha mindez nem lenne elég a rosszútra tévedteknek, hogy lelkiismeretük megszólaljon, akkor kicsit nyomósabb érvekkel szolgálhatunk: a törvény ugyanis, még ha nem is tudnak róla, bizony szigorú, akár 3 éves büntetést róhat a rongálókra.
Jobban járnának, ha kesztyût húznának és a templom romjai körül összegyûjtenék szabadidejükben a szemetet, ez is az idõtöltés egy módja. Ahhoz pedig nem férhet kétség, hogy sokkal hasznosabb is.
Ez pedig egy másik kezdet lehetne: amely nem az értékek pusztulásához, hanem megõrzéséhez vezetne.
Kérjük, amennyiben Önök is tapasztalnak ehhez hasonló rongálásokat, értelmetlen tettek nyomait vélik felfedezni, jelezzék azt televíziónk felé.
Csak remélni tudjuk, hogy nem érkezik majd felénk jelzés, mert nem történik hasonló eset.

Végezetül szögezzük le még egyszer: kicsivel több odafigyeléssel, felelõsségérzettel mi magunk is javíthatunk a helyzeten. Ha hasonló dolgokkal találjuk szembe magunkat, ne menjünk el mellette szó nélkül, ne sajnáljunk rá egy percet, hogy a rendõrséget vagy a polgárõrséget értesítsük.
Talán akkor kicsit élhetõbb lesz körülöttünk a világ.  
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!