Hátrányos települések új közlekedési eszköze: a falubusz
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) ketetein belül pályázot nyújtahattak be a települések egy új, korszerû közelekedési eszközre, amit a XXI. századi lakosság (a mobilitás tekintetében) életkörülményeinek javítására helyezhet üzembe. A pályázat célja a kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztése.
A jármûvet az önkormányzatok és civil szervezetek fõként gyermekek és nyugdíjasok szállítására, közösségi, szociális és egészségügyi célokra, illetve a falu-és tanyagondnoki szolgáltatás fejlesztésére használhatják.
Térségünkbõl többek között Mezõkeresztes, Tard, Borsodgeszt, és Bükkaranyos is sikeresen pályázott.

(A kép illusztráció.)

Hirdetés_______________________________________________________________________





Így a közeljövõben mintegy ezer településen juthatnak el a gyerekek akadálymenetesen az iskolába, érkezhet meg a gyógyszerszállítmány idõben, illetve az idõsek szállítása is zökkenõmentesebbé válik. Ezen kívül sok más probléma orvoslására nyújthat gyógyírt az új lehetõség mind a település, mind a kistérség területén.
Az elsõ pályázati kiírásnak megfelelõ pályázó, a 65 lakost számláló Megyer község, már 2008 novemberében át is vehette az ÚMVP logóval elátott jármûvet.
A pályázati gépkocsik küllemét illetõen szigorú szabályok kerültek megállapításra. Messzirõl is jól látható, az emberek számára könnyen azonosítható ÚMVP által tevezett arculatot kell képviselniük a buszoknak. A legszembetûnõbb az ajtóra festett virágmotívum indával. Ezen kívül több helyen szerepelnie kell a település nevének, de feltüntetésre kerül az európai uniós zászló is.
Környékünkrõl a következõ települések pályáztak sikeresen: Borsodivánka, Borsodgeszt, Bükkaranyos, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Csincse, Kács, Tibolddaróc, Mezõkeresztes, Tiszabábolna, Tard.
Információink szerint az további autóbuszok átadása már folyamatban van. A jelenleg is zajló beszerzések miatt,  a következõ hetekben érkeznek meg és vehetõk igénybe.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!