Ülésezett a mezőkeresztesi városvezetés 2020. 03. 11.
Írta: Eleven Televízió   
2020. március 12. csütörtök, 10:13
Rendkívüli ülést tartottak a mezőkeresztesi képviselő testület tagjai március 11-én, ennek során tizenegy napirendi pontot tárgyaltak meg.
Tájékoztatás az átmeneti gazdálkodásról, ez volt az első napirend témája. Ez a január 1-től a költségvetés elfogadásáig, vagyis mostanáig terjedő időszakot érinti.
A kiadott írásos előterjesztést a bizottságok megtárgyalták és elfogadásra javasolták.
Másodikként a saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből eredő fizetési kötelezettségek megállapítására került sor. Ennek a témának a megtárgyalását központi rendelet írja elő, minden évben sort kell keríteni rá és főleg a helyi adóbevételek tervezéséről szól. A polgármester elmondása szerint hitel felvételét idén nem tervezi a város.Az önkormányzat 2020. évi költségvetési rendeletének megtárgyalása volt a harmadik fő téma.
Az erről szóló számadatok korábban már megtárgyalásra kerültek, viszont több helyen kisebb változtatásokra volt szükség. Ez mellett az Ügyrendi Bizottság elnöke bizonyos pontokban újabb kifogásokkal élt. Végül ezek megvitatása után lett elfogadva a rendelet.
A költségvetésben az önkormányzat a kiadások és bevételek tekintetében egyaránt 1 079 716 341 Ft összeggel számol.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A felettes kormányhivatal megkeresést intézett az önkormányzathoz, hogy egy olyan témát újra tárgyaljon, amelyet a választások után közvetlenül már napirendre vettek. Nevezetesen az önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök és tagok tiszteletdíjáról szóló rendeletet kellett újra elővenni. Ezekben lényegi változásra nem volt szükség. Egyedül a Szociális Bizottság elnökének tiszteletdíja emelkedik a többletmunka miatt.
A 2020-2024. évekre vonatkozó gazdasági program tárgyalása volt az ötödik napirend témája. Egy hónappal korábban már erről is volt szó, de végül elnapolásra került.
A bizottságok azóta megtárgyalták, de dr. Dózsa György most újabb kifogásokat emelt, így újabb elnapolás lett a tárgyalás vége.
Az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér 2019. évi működéséről szóló beszámolót tárgyalták hatodikként. Az erről szóló írásos beszámolót Molnárné Pónuzs Andrea korábban már benyújtotta.
A beadványt az Ügyrendi Bizottság megtárgyalta és elfogadásra javasolta.
Hasonló volt a helyzet az idei tervezettel is. Az ebben feltüntetett legnagyobb rendezvény idén is a Keresztesi Vigasságok lesz, amelyre egy 5 milliós összeget szán a város.
Elmúlt évben összesen 12 egyházi és civil szervezet részesült pénzügyi támogatásban a város részéről. Az ezek felhasználásáról szóló beszámolókat tárgyalták és fogadták el nyolcadik napirendben a testület tagjai.
A 109/2019-es önkormányzati határozat módosítása történt meg a következőkben. Dr. Szombati Csaba jegyző elmondása szerint mindössze formalitásról van szó.
Hasonló volt a helyzet a tízedik pontnál, vagyis az óvodai felvételi körzethatárok megállapításánál is.
Végül az "Indítványok, javaslatok" napirendben két fő téma merült fel.
Egyik, hogy Faragó Zoltán helyi fafaragó újabb szobrot ajánlott fel köztéri elhelyezésre, ezúttal Püspöki részére. A jegyző elmondta: a szobor kihelyezése előtt szakvéleményt kell kérni az illetékes szakhatóságtól.
Másodsorban a közeledő március 15-i megemlékezés megtartásáról, vagy elmaradásáról kellett dönteni. A koronavírus miatt felállított Operatív Törzs ajánlatot tett országosan a települési rendezvények elmaradására.
Pető Istvánné elmondása szerint az iskolában is sok a hiányzó. Mindezeket figyelembe véve a testület leszavazta az idei megemlékezés megtartását.
A testület ezek után zárt üléssel folytatta munkáját.
 

 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com