Évszázadok nyomában - megújul a bükkábrányi katolikus templom
Írta: Eleven Televízió   
2019. november 20. szerda, 13:13
1686-ban a török uralom végképp megszűnt hazánkban, lassan megindult a templomok újjáépítése. Az akkori Alsóábránynak még mintegy 60 évet kellett várnia új templomára, amely az helyett az Árpád-kori temlom helyett épült fel, amelyet a mezőkeresztesi csata során a török hadak a földig ágyúztak.
1740-ben Komáromy János egri őrkanonok megkezdi a mai templom építését. 1750-ben fel is szentelik a Szentlélek tiszteletére.
Az azóta eltelt csaknem 270 esztendő meglehetősen mély nyomokat hagyot a templom külsején és belsején egyaránt. Olyannyira, hogy mostanra egy teljes felújítás vált szükségessé. Az elmúlt években történtek ugyan főleg kisebb területen állagmegóvást célzó renoválások, mára azonban ezek kevésnek bizonyulnak.
A helyi önkormányzat és az érsekség hathatós segítsége nyomán most úgy tűnik, el is indult valami. A templom műemlék jellege miatt elkerülhetetlen előzetes restaurátori feltárásokra legalábbis együtt van a forrás.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Így tehát nem tétlenkednek a restaurátorok sem, egymás után tárják fel a falak egymásra került festékrétegeit, az oltárok eredeti, a mostanitól merőben eltérő festése is felszínre került a szakértő kezek munkája nyomán. A feltáró kalapácsnak és az azt kézbentartóknak hála előketült például a szentély mennyezetén az a kék alapon ezüst csillagokkal díszítő festés is, amely egy 1911-ben készült levelezőlapon még jól látszik, viszont valamikor a XX. század harmincas éveiben már egy újabb festés eltakarta.  A főoltár feltárása során több szín is meglepetést okozott a restaurátorok számára.
Élénk árnyalatú kék színben pompáztak a mellékoltárok is, amely réteget mára az élénkzöld váltotta fel.
A festést feltáró munkálatok mintegy 6-8 napot vesznek igénybe, ez azonban csak a kezdet. Az igazi nagy kihívások majd még ez után jönnek, hiszen számos adminisztrációs munka van még hátra és szerveznivalóból is akad majd bőven, nem beszélve az anyagi háttér megteremtéséről.
Remélhetőleg még az előtt sikerül minden adminisztratív lépést megtenni, mielőtt az Egri Főegyházmegye 2020-as költségvetése összeáll, így pedig be tudja majd nyújtani az egyházközség és az önkormányzat a támogatási kérelmet a további összegek megszerzését célozva.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Riporter


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com