Bükkaljai Mozaik - 2018. október 10.
Írta: Eleven Televízió   
2019. április 03. szerda, 13:01
 

 

 
 
 
 
 
alt
 
Keresztesi Vigasságok 2018. - 2. rész
 

Július 28-án és 29-én került sor idén a Keresztesi Vigasságok elnevezésű programsorozatra. A helyi motorosok jóvoltából azonban már pénteken délután elkezdődött a hétvégére való ráhangolódás. A klubtagok a népkertből indulva az egész városon átívelő felvonulással invitálták a két napos rendezvényre a helyieket.
A népkerti programok szombaton reggel 8 órától a IX. Dávid János Főzőversennyel indultak. A főzőtudományukat összemérni kívánt csapatok délig adhatták le a zsűrinek az elkészült étkeket, majd a délután folyamán került sor az eredményhirdetésre, amelyen a verseny névadójának lánya képviselte a Dávid családot. A díjakat ő, valamint Tállai András államtitkár és Majoros János polgármester adták át. Ebben az évben a zsűri az Aranykalász 1955 Kft.-nek ítélte az első díjat és a vele járó vándorfakanalat a halászléért, haltepertőért és túróscsuszáért, melyeket elkészítettek. A második helyet a Harmatcsepp Óvoda és Bölcsőde csapata érdemelte ki a harmatcseppben fürdött vadas malac húsával, a harmadik pedig a Jóbarátság Nyugdíjas Klub lett, akik egy finom csülökpörköltet tettek a döntőbírók asztalára.
Időközben egy másik versengés is folyt a sportpályán. A városnapi futballkupa csapatai a nagy meleg ellenére is kitartóan küzdöttek. Ennek eredményeként a Novaji Sportegyesület játékosainak nyakába kerülhetett az aranyérem.
A gyerekek sem unatkoztak a délután. Részükre a Mezőkeresztesi Karitász szervezett kézműves foglalkozást a fák árnyékában.
Nem sokkal délután három óra előtt Szabó Csillának és zenekarának műsora indította a késő estébe nyúló színpadi programok sorát interaktív gyermekműsorával. Őket a Mezőkeresztesi Férfikórus követte a színpadon.
Tizenhat órakor Soltész Rezső régi slágerekből összeállított előadása egyaránt nagy sikert aratott a fiatalabbak és az idősebbek körében.
A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola helyi táncosai a Dzsungel könyve című musical betétdalaira koreografálták előadásukat, amelynek végeztével a város polgármestere külön köszönetet mondott az előadóknak és a felkészítőknek a színvonalas produkcióért.
Ezek után az idősebbeké volt a színpad: a Jóbarátság- és a Szent Erzsébet Nyugdíjas Klub énekkara egy-egy népdalcsokorral kedveskedett a közönségnek.
Őket ismét egy más műfaj követte Tolvai Renátának köszönhetően, majd pedig a Bükkalja Diák- és Tömegsport Egyesület karatékái szolgáltak látványos bemutatóval a színpad előtti füves területen.
A sportolók után ismét a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola táncosai következtek, ezúttal már a legkülönfélébb tánc stílusokból állítottak össze látványos bemutatót.
Az este nagy koncertjét, amely hatalmas tömeget csalogatott ki a Népkertbe, a Karthago együttes adta, akik jövőre ünneplik fennállásuk 40. évfordulóját.
A koncert után B. Tóth László közreműködésével retro discóban mulathatott mindenki, akinek még maradt energiája hozzá.
29-én vasárnap reggel 9 óra 30 perkor vette kezdetét a VIII. Jakab Miklós fogathajtó verseny a lovaspályán. A versenyzők C és D kategóriákban, valamint vadászhajtásban egyes és kettes fogatokkal álltak a rajthoz. Összesen 25 hajtó mérhette össze saját és lovai tudását.
A verseny eredményeit kora délután hirdette ki a versenybizottság. A díjakat Koncz Gábor színművész, Majoros János polgármester és Páricsi László szervező, önkormányzati képviselő adták át a helyezetteknek.
A lovas megmérettetés után ismét a Népkert adott otthont az esti programoknak. 19 órai kezdettel a balatonkenesei Pannónia Citerazenekar és a Mezőkeresztesi Citerazenekar közös produkciója aratott hatalmas sikert, majd a vendégek maguk folytatták előadást, amelyben a népdalok mellett szerepet kaptak a filmzenék, a klasszikusok, de még a jazz műfaja is.
Az egész rendezvénysorozat záró koncertjét a Csík zenekarnak köszönhette a közönség, akik a tőlük megszokott népzenei stílust ötvözték a különböző egyéb műfajokkal, hatalmas siker aratva a hallgatóság körében.
Legvégül pedig látványos tűzijátékban gyönyörködhettek azok, akik mindvégig kitartottak.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 
I. Mezőkeresztesi Művészeti Fesztivál - 1. rész
 

Első alkalommal rendezték meg a Mezőkeresztesi Művészeti Fesztivált a város művelődési házában május 12-én, szombaton. A rendezvényt Majoros János, Mezőkeresztes polgármesterének ünnepi köszöntője nyitotta, majd ismertették a nap programjait a megjelenteknek. Ez után az érdeklődök megtekinthették a helyi alkotók műveiből készült kiállítást, ahol a festményektől a fafaragásokig, a dísztárgyaktól a népi hímzésekig különféle tárgyak voltak találhatóak. Majd a látogatók egy lovaskocsis út keretében bejárhatták Mezőkeresztes nevezetességeit, mint pl. a templomokat, a Hoffmann kastélyt, a tájházat vagy csónakázó tavat. A programok itt még nem értek véget, hisz a késő délutáni órákban a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola mezőkeresztesi táncosainak előadása következett, ahol minden korosztály bemutatott egy-egy színvonalas táncot, és ismertették a versenyeken elért sikerességüket. A nap csúcspontjaként a művelődési házban tartották meg a gálaműsort, ahol megannyi színvonalas produkció mutatta meg magát. A főszerep a zenéé volt, de irodalmi művekből is kaptunk egy kis ízelítőt Bártfai Katalin és Korpás Zoltán által. A fiatalokat a Mezőkeresztesi Gyermek Citerazenekar képviselte, akik egy népdalcsokrot adtak elő. A Mezőkeresztesi Jóbarátság Nyugdíjasklub is egy hasonló dalcsokorral mutatta meg magát. A Kolozsvári Pedagóskar is vendégségbe érkezett erre a különleges eseményre, ahol főként a magyar muzsikai gyöngyszemeit szólaltatták meg, de több klasszikus dalt is a repertoárjukba vettek. A Mezőkeresztesi Kamarakórus is ennek a szellemében kortárs és klasszikus darabokat is elénekeltek. Az ország legrégebbi amatőr férfikórusa, a Mezőkeresztesi Férfikórus fennállásuk 162. évfordulóját ünnepelhették, ahol apáról fiúra száll a tagság. Végezetül hozzájuk csatlakoztak a Mezőkeresztesi és Nagyrédei Citerazenekar tagjai, akik műsorával zárult ez a színvonalas rendezvény.

 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com