Bükkaljai Mozaik - 2018. szeptember 26.
Írta: Eleven Televízió   
2019. április 03. szerda, 11:40
 

 

 
 
 
 
alt
 
VIII. Békafesztivál Mezőnyárádon 2. rész
 

A nedves időjárás mindig előcsalogatja a békákat, ezáltal a békásokat is. Bár ezúttal az eső nagy részét sikerült elkergetni, egyikből sem volt hiány a VIII. Békafesztiválon. Tavalyhoz hasonlatosan a programok már péntek este elkezdődtek rock koncertekkel, amit a helyi Hungarocell nyitott ismét. Ezután a Veszelka Kommandó foglalta el a színpadot, akik a tradicionális népzenét ötvözték a modernkor megszólalásával. Az est végén az Ildi Rider nevű zenekar népszerű dalok feldolgozásával szórakoztatta a közönséget. Másnap reggel már a főzőhelyek körül volt nagy zsongás, ugyanis a hajnali eső után a csapatok nekiestek a finomabbnál finomabb ételek elkészítéséhez. A nevezések közül legnépszerűbb a béka sütő-főző kategória volt, ahová 44 beadott étel került, a halból készült finomságokkal szemben, ahol idén csak 8 tétel szerepelt. A hozzá tartozó aperitif italok versenye, a Pálinkamustra sem maradhatott el, ahol a Bükki Pálinka Lovagrend tagjai hatodik alkalommal tüntették ki különböző fokozatokban a legjobb nyárádi és környékbeli pálinkákat. Külön érdekesség volt, hogy idén először a polgármesterek is külön neveztek pálinkájukkal, és a legjobb Polgármester Pálinkája cím ebben az évben hazai pályán maradt, hisz Bárdos Szabolcs nyerte el ezt a kitüntetést. A főzőhelyek legtöbbjén ismerős arcok találkozhattak egymással, hisz már lehet hagyománynak tekinteni ezt a rendezvényt, ahol a barátok, családok összegyűlnek és együtt jó hangulatban múlatják el az időt. A kisteleki brekkencsek is már 6. éve járnak minden alkalommal a Békafesztiválra, akik mindig valami különlegességgel érkeznek Mezőnyárádra. A béka sütő-főző kategória győztese Vass János lett, aki egy különleges saját készítésű smokerben füstölt békával nyerte el a zsűri elismerését.
Napközben még számos program várta az érdeklődőket, a reggeli órákban rendezték meg a tájjellegű kutyakiállítást, ahol a helyiek megmutathatták kedvenceiket a nagyközönség előtt. Közben a színpadon a kicsik néptánc előadást tartottak, és övéké maradt a terep egész délelőtt, hisz utána a Pom-Pom Família „Vitaminkosár” című zenés műsorát élvezhették, utána pedig a habpartyban mártózhattak meg a gyerekek. Ebédidőben az ABBA Sisters foglalta el a színpadot, akik a legendás zenekar legnépszerűbb dalait adták elő. Ezek után Újvári Marika operett műsora következett. Mielőtt kihirdették volna a nyerteseket, az Animal Cannibals csapott egy óriási bulit, ahol még vonatozásra is sor került. Eredményhirdetés után a Crazy Dance tánccsoport varázsolt karneváli hangulatot a fesztiválon. A táncot a humor váltotta, Trabarna legújabb műsorával nevettette meg a fesztivál résztvevőit. Ezek után Bibe énekelte el a közönségnek kedvenc mulatós dalait. Az egyik fő attrakció csak ezután következett, hisz Korda György és Balázs Klári előadására óriási tömeg gyűlt össze az iskola parkjában. Műsoruk végén Mezőnyárád polgármestere, Bárdos Szabolcs virágcsokorral és egy üveg itallal köszönte meg, hogy ilyen nagyszerű hangulatot teremtettek. Ekkor már készülődött a háttérben az idén visszatérő Disco Express, akik már nem először játszottak nyárádi rendezvényen, és hatalmas lelkesedéssel várták a koncertet. A fesztivált tűzijáték, majd utcabál zárta.

 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 
Augusztus 20. - megemlékezések Mezőnyárádon
 

Mezőnyárádon ebben az évben is a római katolikus templomban kezdődött augusztus 20-án az ünnepi megemlékezés, melynek során államalapító szent királyunkra emlékeztek a résztvevők. A délelőtt fél 10-kor kezdődő ünnepi istentisztelet Lipcsák János plébános celebrálta. A hagyományokhoz igazodva a szentmise előtt került sor az új lisztből készült kenyér megszentelésére, melyből minden résztvevő magával vihetett egy-egy szeletet a szertartás végén.
A plébános prtédikációjában kiemelte: államalapító királyunk olyan döntéseket hozott, amely mindmáig biztosította nemzetünk megmaradását Európa szívében.
Az ünnepi megemlékezés 11 órakor a település központjában folytatódott. Itt a Himnusz eléneklése után előbb Korpás Zoltán szavalta el Sajó Sándor "Magyarnak lenni" című költeményét, majd Bárdos Szabolcs polgármester ünnepi beszédben emlékezett meg István királyról és életművéről. Az ünnepség végén a helyi pártok, intézmények és civil szervezetek helyezték el koszorúikat első királyunk mellszobránál.
Az ünnepség a Szózat eléneklésével zárult.

 

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com