Testületi ülés volt Mezőkeresztesen szeptember 13-án
Írta: Eleven Televízió   
2018. szeptember 17. hétfő, 12:28
Testületi ülést tartottak Mezőkeresztesen 2018. szeptember 13-án. A képviselők összesen 16 napirendi pontot vitattak meg az ülésen.
Elsőként a polgármester tájékoztatóját hallgatták meg a képviselők a két ülés közötti időszak legfontosabb eseményeiről, történtekről, amelyről írásos anyagot kaptak a képviselők. Szóbeli kiegészítésként elhangzott, hogy a szennyvízberuházás lezárása, ezzel összefüggésben a lakástakarékok megszűntetése kapcsán folyamatosak az egyeztetések a beruházásban érintett szervezetek között.
Szintén folyamatos feladatként történik az egyeztetés a hamarosan vagy a közeljövőben kivitelezési szakaszba lépő pályázatokkal kapcsolatban.
A polgármester egyeztetett a Magyar Közúttal a településen az úgynevezett malomkanyartól az autópálya felhajtóig történő útépítés kapcsán: a közútkezelő illetve a kivitelező még ebben az évben el szeretné végezni a József Attila úton lévő híd rekonstrukcióját és az útpálya felújítását a nagy COOP boltig, valamint az autópálya felhajtó és a Mezőkeresztes helységnévtábla közötti útszakaszon szintén az útpálya felújítását.
A katolikus templom és a Mezőnagymihály közé eső helységnévtábla közötti szakaszon, azaz a főutca nagy részén pedig a vízelvezető árkokkal kapcsolatos munkák kezdődnek meg idén a „Zöld és funkciókban gazdag városközpont kialakítása Mezőkeresztesen” című pályázat keretében.
Így az említett útszakaszon, azaz a főutca nagy részén az említett munkák befejezése után, várhatóan tavasszal újítja fel a közútkezelő az útpályát.
A képviselők egyhangú igennel fogadták el a polgármesteri beszámolót.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A 2.napirendben a képviselők tájékoztatást hallgattak meg a polgármester szabadságának felhasználásáról, ezt egyhangú igennel elfogadták.
A 3.napirend témája a Mezőkeresztesi Harmatcsepp Óvoda és Bölcsőde beszámolója, az előző tanév értékelése, esetleges mutatószám változásról szóló tájékoztató volt.
Domján Attiláné megbízott óvodavezető írásos beszámolót készített, melyet az ülésen szóban kiegészített. Elmondta, hogy a pedagógiai munka feltételei, a tárgyi feltételek adottak a két óvodában. Összesen 20 fő dolgozik az intézményben, az elmúlt időszakban 2 óvodai csoport megszűnt, viszont 2 bölcsődei csoport indult el, a személyi feltételeket belső átszervezéssel oldották meg. Az önkormányzat, mint fenntartó valamint a szülői, alapítványi támogatások nagyban segíti a megfelelő munkát, amelyeket pályázatokkal próbálnak kiegészíteni. Rendszeres az együttműködés a gyermekek védelme érdekében a gyermekjóléti szolgálattal, háziorvosokkal, védőnővel.
Sok külső programot szerveznek a gyerekeknek, ezen kívűl többek között rajz-, és közlekedéssel kapcsolatos pályázatokon vesznek részt.
Az iskolával, a szülői közösséggel, a könyvtárral, és az IKSZT-vel is megfelelő az együttműködés, segítik egymást a felek. A testület egyhangú igennel fogadta el a beszámolót.
A negyedik napirendi pontban a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodásának jóváhagyására került sor, a testület egyhangú igennel fogadta el a megállapodást.
Az 5. napirendben a helyi kitüntetések és elismerő címek alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítása volt a téma.
A rendelet korábban, 2009-től egészen 2015-ig tartalmazta, hogy a díszpolgárok halála esetén az önkormányzat a temetési költségeket támogatja, majd ez a rendelkezés kikerült belőle. Most az ügyrendi bizottság tárgyalt arról, hogy felső határral, maximum 500 ezer forinttal járulnak hozzá az elhunyt díszpolgárok temetési költségeihez, illetve a családdal való egyeztetés alapján, a város saját halottjának tekintik. Képviselői javaslatként felmerült, hogy csak a Mezőkeresztesen történő temetés esetén járuljanak hozzá a költségekhez, a maximális összeg ebbe az esetben is 500 ezer forint marad. Végül a képviselők ez utóbbi javaslatot fogadták el, 5 igennel és 1 tartózkodással.A rendelet egyéb paragrafusaiban is változtatásra érkezett javaslat az ügyrendi bizottságtól: a „Mezőkeresztes Városért díj” díjazottja ezentúl 100 ezer forintot kap, az oklevél továbbra is megmarad, ezt a javaslatot szintén 5 igennel,  1 tartózkodás mellett fogadták el. A „Mezőkeresztesért közszolgálati díj” esetében szintén 100 ezer forintos pénzjutalom társul az oklevél mellé. Ezt a javaslatot ugyancsak 5 igen, 1 tartózkodás mellett fogadták el,
A 6.napirendben Mezőkeresztes Város Önkormányzat költségvetési rendeletének módosításáról szavaztak a képviselők, egyhangú igennel.
A 7.napirendben a 2018. évi költségvetés féléves beszámolójáról volt szó, elhangzott, hogy a költségvetés helyzete időarányosan megfelelő, a pénzügyi bizottság megtárgyalta a beszámolót, amelyet a képviselők egyhangú igennel elfogadtak.
A 8. napirendi pontban  a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola ebédlőjének átvétele volt a téma. Felmerült, hogy az iskolákat fenntartó központi szervezet megalakulásakor átadott ebédlő és a hozzá tartozó mosdók és egyéb helyiségek fenntartását visszavegye az önkormányzat. A tankerülettel ezzel kapcsolatban előzetesen egyeztetett a polgármester. A szavazáskor 3 igen mellett 3 tartózkodás volt, így nem lesz tárgyalás a kérdésben.
A 9. napirendi pontban rendkívűli működési támogatás igényléséről született döntés egyhangú igennel. A Belügyminisztérium felé lehet benyújtani a kérelmet, amit az indokol, hogy egy vállalkozás nagy összegű iparűzési adó visszafizetési igénnyel jelentkezett, illetve a repülőtér őrzésének díját mintegy 3,5 millió forintot, szintén visszaigényli az önkormányzat. A pénzügyi bizottság tárgyalta a kérdést, elfogadásra javasolta, így összesen mintegy 14,1 millió forintra nyújtanak be igényt, ezt a képviselők egyhangúlag megszavazták.
A 10. napirendi pontban a Tahy Olga Városi Könyvtár könyvtárvezetői álláspályázatának kiírására került sor, szintén egyhangú igennel
A 11. napirendben Mezőkeresztes Város Önkormányzat közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási tervének elfogadásáról döntöttek. Írásban kiadásra került a képviselőknek ez az előterjesztés is, valamint a pénzügyi bizottság is foglalkozott a tervvel.  A bizottság véleménye szerint törekedni kell arra, hogy a bérelhető területeket továbbra is adják ki, az építési telekként használható területeket tegyék rendbe, valamint a járdák, utak állapotának szinten tartása történjen meg. A vagyongazdálkodási tervet egyhangú igennel fogadták el a képviselők.
A 12. napirendi pont a Helyi Esélyegyenlőségi Program elfogadása volt.  A program véleményezése megtörtént az illetékes szervezetekkel, intézményekkel együtt. Az előterjesztést szintén egyhangú igennel fogadták el a jelenlévők.
A 13. napirendben a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz történő csatlakozásról szavaztak a képviselők, ugyancsak egyhangú igennel.
A 14. napirendben a mezőkeresztesi szennyvízhálózat gördülő fejlesztési tervének elfogadása történt meg: az ÉRV Zrt. 2019-2033 közötti időszakra tervezte meg a rekonstrukciókat, eszközök cseréjét.
A 15. napirendben pedig a mezőkeresztesi ivóvíz hálózat ÉRV Zrt. által készített gördülő fejlesztési terve volt napirenden, szintén a 2019-2033 közötti időszakra. Mindkét napirendben egyhangú igennel fogadták el  a benyújtott terveket.
A 16.napirendben, az egyebek között elsőként a polgárőrség kérelmét tárgyalták gépjármű vásárlás kapcsán: az önkormányzattól 1 millió forintos támogatást kértek, továbbá a régi autó beszámításának összegével, és saját, mintegy 200 ezer forintos megtakarítással szándékoznak venni egy fiatalabb, használt járművet. A képviselők egyhangú igennel megszavazták a támogatást.
A Szentistváni úti járda felújítása kapcsán vannak lakossági panaszok, észrevételek, a polgármester elmondta, a kivitelezővel való egyeztetés megtörtént, a felek szándéka az, hogy javítsák a hibákat.
Kérdésként merült fel, hogy az iskolaudvaron van egy illemhely épület, amelynek felújítása félbemaradt, illetve nem megfelelő minőségben történt meg,  és a gyerekek számára is veszélyes lehet ez az állapot. A sportegyesület vezetőségének egyik tagjával egyeztetett az egyik képviselő,  ígérete szerint megtörténik az épület rendbetétele.


 
 
 
 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com