Bükkaljai Mozaik - 2018. június 20.
Írta: Eleven Televízió   
2018. augusztus 27. hétfő, 10:23
 

 

 
 
 
 
 
alt
 
1920 - a trianoni tragédiára emlékeztek Bükkábrányban
 

Idén 98 éve annak, hogy egy franciaországi, Versailles melletti kastélyban 1920. június 4-én aláírták a magyarság egyik legnagyobb tragédiájának számító trianoni békediktátumot, amely az I. világháborúban részt vállaló Magyarország azóta is vitatott megbüntetését célozta.
Erre a nemzeti tragédiára emlékeztek a bükkábrányiak is június 4-én. A polgármesteri hivatal melletti emlékműnél délelőtt 9 órakor csendült fel a Himnusz, majd Takács Katalin köszöntötte a megjelenteket.
Az emlékműsor keretében a Hórvölgye Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai egy-egy zenemű előadásával működtek közre, Birinyiné Kleszó Anita pedig Wass Albert "Üzenet haza" című művét szavalta el.
A megemlékezés végén Szalai Szabolcs polgármester és Kiss Zoltán jegyző koszorút helyezett al az emlékműnél. Legvégül pedig a Székely Himnusz dallamaival zárult a megemlékezés.
Az esti órákban, hasonlóan számos határon inneni és túli településhez, az ábrányiak közül is többen csatlakoztak a "Trianoni fénylánc" elnevezésű esményhez. A történelmi Magyarország egész területén magyar idő szerint este 9 órakor lobbantak fel a máglyák, kivilágítva ezzel a Trianon előtti ország területét.

 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 
Három település fiataljai bérmálkoztak Tibolddarócon
 

Ünnepi esemény színhelye volt május 13-án vasárnap a zsúfolásig megtelt tibolddaróci római katolikus templom. Négy egyházközségből több éves felkészülés után részesülhetett a bérmálás szentségében és ez által a Szentlélek kegyelmeiben számos bérmálkozó. Az igeliturgia után a bérmálkozók megerősítették keresztségi fogadalmukat, majd pedig a bérmálás szentségének kiszolgáltatására került sor.

 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com