Bükkaljai Mozaik - 2018. május 30.
Írta: Eleven Televízió   
2018. július 25. szerda, 13:53
 
Pünkösdölés a bükkábrányi iskolában
 

Május 18-án reggel 8 órakor az iskola aulájában gyülekeztek a bükkábrányi iskolások, hogy egy régi néphagyományt, a pünkösdölést felelevenítsenek számukra a 3.osztályosok.
A pünkösdölés az Alföldön és Északkelet-Magyarországon a leányok pünkösdi énekes, gyakran táncos, házról házra járó szokása volt. Egyes változatokban a legények, fiúgyermekek is részt vehettek.
A harmadikos tanulók ebből a régi, több évszázadra visszanyúló hagyományból adtak ízelítőt, a gyerekeket Somogyi Dóra tanítónéni készítette fel.

 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
alt
 
"A Fantázia szárnyalása" - Balogh Andrea képeinek kiállítása
 

Különleges kiállításon jártunk április utolsó napjának reggelén. Balogh Andreát többen is ismerhetik a térségünkben kézügyessége révén, hisz évek óta varázsol szebbnél szebb frizurákat vendégei legnagyobb örömére. Most művészetének egy másik oldalát ismerhettük meg a Csodaszarvas Vendégház kertjében. A vendégház nyílt napjával egybekötött kiállításra érkezők festői környezetben, barátságos légkörben tekinthették végig az Andi által festett, rajzolt képeket. De hogy honnan indult ez a történet és mi inspirálta őt, hogy olló mellett ecsetet is ragadjon? Erről beszélgettünk vele. Sok sikeres művészembernél tapasztalhatjuk, hogy felnőtt fejjel fognak bele újra abba, amiben már gyerekkorukban is megmutatkozott a tehetségük, csak már érettebb gondolatokat fejeznek ki műveikkel. Andi is így van ezzel, hisz a különböző témákban nyert inspirációit mutatja be festményeiben.  A hagyományos technikák mellett még különlegességekkel is próbálkozik, valamint számára újdonságokkal (mint pl. az olajfestés) is szeretne megismerkedni. Képei már nem csak saját, de mások falát is díszítik, ami egyértelműen mutatja, hogy ezzel a jövőben is foglalkoznia kell. Az első nyilvános kiállítás után több terv is van már az elkövetkezendő időkre nézve. A nap sikeressége után kijelenthetjük hogy terem még babér Andi számára a továbbiakban, hisz kicsik, nagyok érdeklődve tekintették végig a festmények és grafikák minden darabját. A házigazda Csodaszarvas Vendégházmég lehetőséget biztosított saját szolgáltatásainak kipróbálása mellett a helyi termelők kézműves termékeinek bemutatására, kóstolására, valamint vendégül látta a kellemes, napos délutánon a kiállításon megjelenteket az erdő szívében rejlő házban.

 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 
Fenntarthatósági témahét a mezőnyárádi iskolában
 

Immáron második alkalommal rendezték meg a mezőnyárádi iskolában a fenntarthatósági témahetet, aminek célja, hogy a gyerekek figyelmét felhívják a környezettudatosság fontosságára. A föld napja köré szervezett programsorozaton a globális környezeti problémák megismerése a cél. Az idei hét témái a természeti és épített környezett védelme, a tudatos vásárlás és a fogyasztóvédelem köré szerveződtek. "Miről mesél a természet?" Erról tanulhattak játékos formában az alsó tagozatosok játékos formában. A hónapok, évszakok váltakozásait vizsgálták, amiről készítettek is egy naptárat saját rajzaikkal. A felsős tanulók matematika órán "A fák égig érnek" fantázia név alatt mérőszerszámok nélkül mérték meg a fák magasságait, állapították meg korukat az iskola udvarán és parkjában. A történelem óra arról szólt, hogy a különböző ételeinket kiknek köszönhetjük. Az angol óra a fogyasztóvédelem témája köré csoportosult, ahol azt vizsgálták piacokon vagy szupermarketekben érdemes-e vásárolni. Katolikus iskola lévén a hittan órákon sem maradhatott el a témahét problémáinak boncolgatása, ahol az Isten által teremtett világ, és annak védelmével foglalkoztak a tanulók. A csütörtöki napon még egy helyi termékbemutató is történt, ahol különféle tejeket és sajtokat kóstolhattak a gyerekek. Természetesen a diákok is készültek társaiknak különböző énekekkel, és eljátszották "Az égig érő fa" című darabot az iskola udvarán. A témahéthez kapcsolódóan az iskola tanulói egész évben részt vettek a Zöld Okos Kupán, ahol a 4 fős csapat szép eredményeket ért el.

 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com